Martie aduce spectacolul „Jurnal.Bacău”, regizat de Carmen Lidia Vidu
https://www.ziarulmetropolis.ro/martie-aduce-spectacolul-jurnal-bacau-regizat-de-carmen-lidia-vidu/

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău prezintă în zilele de 5 şi 7 martie, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Jurnal. Bacău”, regia Carmen Lidia Vidu.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

Proiectul „Jurnal.Bacău” a venit ca o continuare firească a proiectului „Jurnal de România”.

„Acum, Bacăul face parte din declarația de maturitate pe care o fac eu României. Am încetat să caut festivismul, premiile, izolarea în trufie, sărăcia opulentă. Caut normalitatea, caut să înțeleg parcursul unui oraș, al publicului, al unui teatru. Încerc să-i înțeleg politica. Am dialogat cu Bacăul intens și am descoperit un oraș care a fost un mic târg, apoi un oraș de muncitori, un oraș cu televiziuni și universități, un oraș dezechilibrat economic, cu un teatru bijuterie care stă să cadă, așa cum stă să cadă toată România. Bacăul e noul meu oraș prieten și m-a onorat ca l- am avut ca partener de dialog. Jurnalul unui oraș e un jurnal important fiindcă ne spune că istoria nu a început ieri cu noi, dar ne spune în același timp că noi suntem istoria și că povestea noastră contează”, a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Viorel Baltag și Bianca Babașa, așadar patru generații de actori, fiecare cu povestea sa de viață, toate legate însă ireversibil de Teatrul Municipal „Bacovia”.

O secțiune din noua producție va fi dedicată în întregime istoriei teatrului. Fotografiile provin din arhiva personală a actorilor, iar alte mărturii foto – document provin din arhiva cotidianului Deșteptarea (selectate de fotograful Ioan Bîșcă), din colecțiile aparținând filatelistului Mihai Ceucă și din arhiva teatrului. Spectacolul documentar „Jurnal.Bacău” este formula aleasă pentru ca Teatrul Municipal „Bacovia” să-și dezvăluie istoria, parcursul și rolul în comunitatea băcăuană.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.