Martin Luther King – documente vândute cu 130.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-luther-king-documente-vandute-cu-130-000-de-dolari/

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Un articol de Andrada Văsii|19 octombrie 2013

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Lotul cel mai valoros, vândut cu 31.250 de dolari, a inclus opt cartonaşe pe care Martin Luther King, figură legendară a mişcării pentru drepturile civile ale cetăţenilor americani de culoare, a redactat, în decembrie 1959, ideile principale ale unui discurs pe care l-a susţinut în biserica sa baptistă din Atlanta.

În total, aproximativ 100 de documente au fost scoase la licitaţie de casa Heritage Auctions.

Licitaţie cu documente semnate de Martin Luther King

Printre acestea s-au aflat pagini manuscrise, cu pasaje subliniate, dintr-o carte scrisă în 1957, scrisori expediate secretarei sale Maude Ballou în timpul unei călătorii în India, dar şi copia unei liste bătute la maşina de scris, care, în ianuarie 1957, semnala Poliţiei din Atlanta „persoanele şi bisericile cele mai vulnerabile în faţa unor atacuri violente”.

Martin Luther King, care a fost asasinat în aprilie 1968 la Memphis, apărea în fruntea acelei liste.

Aceste documente au aparţinut de peste 50 de ani lui Maude Ballou, în prezent în vârstă de 88 de ani. Ele oferă o perspectivă emoţionantă despre anii ’50, în acest sens remarcându-se în special arhivele cu documentele despre boicotul autobuzelor din Montgomery, în statul Alabama, la sfârşitul anului 1955, redactate de pastor.

Martin Luther King

Martin Luther King, în 1964

Textele au fost vândute în cadrul licitaţiei de manuscrise istorice, organizată joi şi vineri la New York de casa Heritage Auctions.

O scurtă scrisoare semnată de regele Louis al XI-lea al Franţei a fost adjudecată cu 1.750 de dolari, iar o alta, scrisă şi semnată de Napoleon Bonaparte pe 20 ianuarie 1807, în care împăratul francez mulţumea unui unchi şi unui verişor, a fost vândută cu 1.875 de dolari.

Foto credit: Wikipedia, Heritage Auctions- documentele lui Martin Luther King

14
/11
/14

Simona Sora este laureata prestigiosului Premiu „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Hotel Universal, apărut la Editura Polirom în două ediții (în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză”, şi în 2013, în colecţia de bestselleruri a editurii, „Top 10+”).

08
/11
/14

Joi, 13 noiembrie, de la ora 19.00, publicul bucureștean se va putea întâlni cu Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute poete contemporane din România. Cea de-a doua ediție de toamnă a Trialogurilor de la ARCUB va fi moderată de jurnalistul Cezar Paul Bădescu, iar discuţiile vor fi completate de acordurile muzicale ale violoncelistului Adrian Naidin.

08
/11
/14

Duminică, 9 noiembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Național București, Sala Media, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” împreună cu Editura Academiei Române lansează volumul „PIAȚA TEATRULUI” de Ana-Maria NISTOR. Lansarea are loc în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

06
/11
/14

Scriitoarea Lydie Salvayre a fost recompensată, miercuri, cu premiul Goncourt pe 2014 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său "Pas pleurer", lansat la editura Seuil. Romanul "Pas pleurer" a fost ales cu cinci voturi contra patru obţinute de scriitorul algerian Kamel Daoud, autorul volumului "Meursault contre-enquête".

03
/11
/14

Marţi, 4 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru lansarea volumului Inima inimii de António Lobo Antunes. La eveniment vor participa criticul literar Tania Radu, Daniel Perdigão, directorul Institutului Camões şi scriitorii Nicolae Prelipceanu şi T.O. Bobe.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller