Mary Poppins se întoarce pe rafturi
https://www.ziarulmetropolis.ro/mary-poppins-se-intoarce-pe-rafturi/

„Mary Poppins este Zâna cea Bună pe care o căutăm cu toţii.“ – Times Literary Supplement Editura RAO anunţă apariţia unora dintre cele mai iubite cărţi ale copilăriei: Mary Poppins, Mary Poppins se întoarce şi Mary Poppins deschide uşa, de P.L. Travers – o serie fascinantă, care îi va ajuta pe micuţii cititori să descopere tărâmuri fantastice şi să îşi dezvolte imaginaţia!

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2016

Viaţa familiei Banks, de pe Aleea Cireşilor, se schimbă peste noapte odată cu apariţia lui Mary Poppins, o guvernantă cum nu mai e alta. Deşi severă, noua angajată a familiei Banks reuşeşte să îi cucerească pe cei mici, care nu îşi mai pot imagina viaţa fără ea.

Doar nu e puţin lucru să ai o guvernantă care se deplasează purtată de vânt, înţelege graiul animalelor, îi poate duce oricând în Ţinutul Zânelor ori în vizită la unchiul Perucă, un personaj plin de umor care obişnuieşte să îşi bea ceaiul suspendat în aer. Într-o zi însă, Mary Poppins îşi ia umbrela cu cap de papagal şi se face nevăzută.

Atunci când apare Mary Poppins, copiii pe care îi are în grijă nu mai reuşesc să îşi dea seama când lumea reală se transformă în una fabuloasă. – The New York Times

Bucurie mare pentru copiii familiei Banks, care au scăpat ca prin urechile acului de la a ajunge pe mâinile fostei guvernante a tatălui lor. Mary Poppins se întoarce şi lucrurile intră în normal – dacă normal înseamnă să stai de vorbă cu păsările, să vizitezi un ceasornicar care stă cu capul în jos sau să te plimbi prin spaţiu, printre stele căzătoare.

Un roman la fel de bun ca întotdeauna, iar asta înseamnă foarte bun.- Providence Sunday-Journal

Cu Mary Poppins, viaţa copiilor Banks nu e deloc plictisitoare.  De data aceasta, guvernanta îi duce în parc, unde prichindeii descoperă cu surprindere că statuia lui Neleus, băieţelul cu un delfin în braţe, prinde viaţă. Urmează o ieşire la cumpărături, în timpul căreia copiii întâlnesc o femeie care vinde Mary Poppinsbastoane de mentă – de fapt nişte cai fantastici care pot zbura.

Cărţile despre Mary Poppins sunt fermecătoare… pline de fantezie, sentimentale, amuzante, pline de imaginaţie şi cu adevărat originale. – The New York Evening Post

P.L. Travers, pe numele adevărat Helen Lyndon Goff, s-a născut la 9 august 1899, în Maryborough, Queensland, Australia. În tinereţe a fost actriţă si dansatoare şi a jucat cu numele de scenă Pamela Lyndon Travers.

Pasionată de literatură, australiana a început să publice versuri încă din adolescenţă. Scriitoarea îşi datorează pseudonimul P.L. Travers editorului George Russell, care i-a publicat poeziile.

Marele succes avenit în 1934, când a publicat romanul Mary Poppins, urmat de continuările acestuia: Mary Poppins se întoarce (1935), Mary Poppins deschide uşa (1944), Mary Poppins în parc (1952), Mary Poppins în bucătărie, Mary Poppins pe Aleea Cireşilor (1982), Mary Poppins şi casa de alături.(1989). Cărţile din seria Mary Poppins au fost ecranizate, în 1964, de Studiourile Walt Disney, actriţa Julie Andrews fiind distribuită în rolul principal.

P.L. Travers a murit la 23 aprilie 1996, în Londra.

Foto: Mary Poppins – rao.ro

31
/01
/21

Ediția din 2021 a Târgului de Carte de la Leipzig, unul dintre cele mai importante evenimente europene din domeniul editorial, nu va avea loc. Informația vine în contextul pandemiei Covid-19, după ce și ediția din 2020 a fost anulată, din aceleași motive.

29
/01
/21

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureați Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sînt aduse și cititorilor români, în traduceri de excepție, apărute sau în curs de apariție în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.