Masterclass Olivier Assayas și premiera „Personal Shopper” la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/masterclass-olivier-assayas-si-premiera-personal-shopper-la-bucuresti/

Renumitul regizor şi scenarist francez Olivier Assayas soseşte mâine, 20 octombrie, la Bucureşti, pentru prima întâlnire cu publicul din România, la premiera filmului Personal Shopper, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 20.45. Premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, în care Kristen Stewart are rolul principal.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2016

Cineastul, invitat special al celei de-a șaptea ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, va susține un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” vineri, 21 octombrie, de la ora 11.00. Discuția va fi moderată de cunoscutul critic de film polonez Michał Oleszczyk (rogerebert.com).

Regizorului îi este dedicată secțiunea Focus Olivier Assayas, care cuprinde patru dintre filmele sale: L’Eau froide (1994), Demonlover (2002), L’Heure d’été (2008) și Personal Shopper (2016). Joi, cinefilii îl pot întâlni și la Cinema Elvire Popesco, de la 18.30, la proiecția filmului L’Eau froide.

Olivier Assayas (61 de ani), cinefil pasionat, este autorul a peste 25 de filme, proiecte ambițioase și foarte diferite realizate în trei decenii. A fost premiat la Festivalul de la Veneția în 1986, pentru debutul Désordre, iar ulterior L’Eau froide (1994), Irma Vep (1996), Les Destinées sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004) sau Sils Maria (2014), toate prezentate la Cannes, îl confirmă drept una dintre cele mai importante voci din cinema-ul contemporan.

Numeroase premii internaționale au obținut și L’Heure d’été (2008), Carlos (2010), Après Mai (2012), Olivier Assayas devenind unul dintre cei mai celebrați regizori francezi.

Un alt invitat special se va afla zilele acestea în Capitală – renumitul regizor israelian Eran Kolirin. Vineri, 21 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cineastul va povesti despre cum i-a schimbat viața debutul în forță cu The Band’s Visit (2007), premiat la Cannes și proiectat în peste 50 de mari festivaluri.

Sâmbătă, de la 20.30, la același cinematograf, Eran Kolirin va vorbi despre contextual social și politic în care s-a născut scenariul la Beyond the Mountains and Hills, selectat anul acesta în Un Certain Regard la Cannes.

Până vineri, cinefilii se vor bucura de premierele filmelor Paterson, al lui Jim Jarmusch, cu Adam Driver în rolul principal, Mal de pierres (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard, sau 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).

Festivalul are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Foto: Olivier Assayas, „Personal Shopper” – filmedefestival.ro/2016/

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.