Matei Copil Miner – Povestea din spatele poveştii
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-povestea-din-spatele-povestii/

Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei Matei Copil Miner, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2013

Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei „Matei Copil Miner“, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.

Matei Copil Miner a intrat în cinematografe vinerea trecută, distribuit de Independenţa Film.

Premiera de gală a avut loc joia trecută, pe 21 noiembrie, cu o sală arhiplină. La ieșirea din sala de cinema, mulți spectatori au ținut să stea de vorbă cu Alexandra Gulea, în dorința de a-și exprima satisfacția de a fi văzut un film care le-a stârnit emoții puternice.

La întrebarea „De ce a ales să facă acest film tocmai în acest moment al carierei sale”, Alexandra Gulea a răspuns: „Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune, am simțit nevoia să îl concep ca pe o confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii, ca punct de ruptură, să devină o temă centrală”.

„Un film care se adresează atât adulților, cât și copiilor”, spune producătorul Thomas Ciulei – „o poveste despre copilărie pe înțelesul celor mici, dar în care orice părinte se poate regăsi. Povestea lui Matei este povestea multor copii din România. În ciuda experiențelor dramatice prin care este nevoit să treacă, Matei are șansa fie un învingător.”

O poveste de viaţă prin ochii lui Matei Copil Miner

Filmul este inspirat din cazurile reale, din păcate, extrem de numeroase, ale copiilor abandonaţi de părinţii obligaţi de sărăcie să muncească în străinătate. Personajul principal din filmul Matei Copil Miner, Matei, are ca punct de pornire un asemenea caz, un copil pe care Alexandra Gulea l-a întâlnit în urmă cu mai mai mulţi ani, cu ocazia unei filmări în Gara de Nord.

Citiţi şi: Alexandra Gulea: „Alexandru a apărut printr-un miracol, cu foarte scurt timp înainte de filmare“

O parte din personajul Matei se numeşte, de fapt, Ionel. În anii ‘90, Ionel era unul dintre primii copii ai străzii de după revoluţia din Decembrie 1989. Copil de miner, el fugise de-acasă, din Valea Jiului, ajunsese la Bucureşti şi îşi făcea veacul prin Gara de Nord.

Alexandra Gulea l-a cunoscut şi ulterior l-a urmărit, spune ea, „pe drumurile pe care l-a dus viaţa: la un cămin, la o casă pentru copii cu dizabilităţi, apoi la spital, suferind de tuberculoză”. Acum, Ionel are peste 20 de ani şi trăieşte în Italia.

Pentru primul ei film de ficțiune, Alexandra Gulea a revenit în Valea Jiului, la Uricani. „Ca să găsim copilul pentru film, am mers în toate şcolile din Valea Jiului şi am văzut la probe sute de băieţi între 10-12 ani. Alexandru a apărut cu foarte puţin timp înainte de filmare. A dat o probă pentru un copil care trebuia să cânte în film. Când l-am auzit cântând mi-a fost clar: îl găsisem. Un copil de miner muzician.”

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Alexandru Czuli, cel ales pentru rolul lui Matei, este pasionat de muzică. Lui Alexandru i-a fost uşor să se adapteze la multe repetiţii sau duble. „Fluieratul lui Matei exista în scenariu, dar secvenţele în care cântă la chitară au apărut odată cu Alex”, povestește Alexandra Gulea.

Alexandra Gulea, regizoarea filmului, îşi aminteşte: „La Antipa eram cu toţii încărcaţi de atmosfera muzeului în şantier, cu mamuţi sub plastic şi urşi în pungi de gunoi. Era o atmosferă halucinantă, ireală. La Antipa, lui Matei i se revela o lume, care în pofida prezenţei morţii, traversează epocile. Acolo intelege noţiunea de evoluţie.”

Băiatul din rolul lui Matei, Alexandru Czuli, nu este singurul din film care nu are nici o legătură cu meseria de actor. Personajul la care Matei fuge de-acasă într-o primă fază se numeşte Izidor şi este chiar cioban la o stână. Pe ciobanul Izidor, Alexandra Gulea l-a cunoscut încă de la primele incursiuni în Valea Jiului. Ea îşi aminteşte: „Îl enervau îngrozitor dublele… Mai ales că în ziua în care filmam s-a născut mielul din film şi Izidor era preocupat de animalele lui.”

Şi una din femeile care se ocupă de bunicului lui Matei când acesta este grav bolnav este tot din Uricani şi se numeşte Gheorghiţa. Alexandra spune: „Pentru mine era esenţial să lucrez cu oameni din Vale. Am rămas foarte legată de locul acela“.

Foto credit: Cinemagia, Nicu Ilfoveanu, Matei Copil Miner

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.