Matei Vișniec, premieră la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-premiera-la-londra/

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2017

O comedie suprarealistă, semnată de cel mai jucat dramaturg român în viaţă, piesa „Și cu violoncelul ce facem?” este pusă în scenă de o echipă formată, în cea mai mare parte, din artişti români stabiliţi în Marea Britanie: regizorul Vasile Nedelcu, actorii Simona Armstrong, Mihai Arsene şi Tudor Smoleanu, violoncelistul Nick Allen şi coregrafa Mălina Andrei. Coloana sonoră originală, interpretată live, îi aparţine lui Iancu Dumitrescu, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori de avangardă din lume.

O scurtă introducere în atmosfera lui Matei Vișniec: „O furtună, o sală de aşteptare: omul cu ziarul, doamna cu voal şi bătrânul cu baston. Într-un colţ, omul cu violoncelul cântă neîncetat. La început, îl ascultă cu toţii apreciativ, dar repede, melodia repetitivă şi obsesivă începe să-i înnebunească. Încearcă, pe rând, să-l convingă să se oprească, cel puţin pentru câteva minute, pentru câteva secunde… Dar omul cu violoncelul nu vrea să cedeze, nu le răspunde. Continuă să cânte, din ce în ce mai ameninţător, singur împotriva tuturor… Ceilalţi vor fi nevoiţi să se organizeze împotriva acestei neaşteptate agresiuni muzicale..”

Vasile Nedelcu a absolvit regia la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, la clasa profesorului Visarion Alexa. Între anii 1995 şi 1998, producţiile sale teatrale au fost selectate în repetate rânduri la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. Vasile Nedelcu s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu aproape un deceniu, activând aici ca regizor şi profesor de teatru. A colaborat, în calitate de regizor, cu numeroase festivaluri de teatru, printre care Festivalul Glasshouse, Stourbridge, Edinburgh Fringe şi Brighton Fringe.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.