TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE – episodul 5 cu Matei Vișniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-se-si-citeste-episodul-5-cu-matei-visniec/

Dintr-o colecţie de discuţii despre dramaturgie românească contemporană şi texte pentru scenă nu putea lipsi una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale acestei arte.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2023

Matei Vișniec – un nume care aproape nu mai are nevoie de prezentare – este invitatul episodului 5 din seria TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE – podcastul Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” (FCCP) realizat de Zomir Dimovici.

De această dată, episodul 5 vine cu un supliment, prilejuit de premiera Café Bonheur, de la Teatro Cerca de São Bernardo din Coimbra, pentru care Matei Vișniec a îndeplinit dubla ipostază de autor și regizor. Traducătoarea în limba portugheză Ana Teresa Santos, povestește, într-un micro-interviu, despre această colaborare și pasiunea sa, teatrul.

Matei Vișniec se numără printre cei mai jucați și premiați autori de origine română, numele său fiind prezent în repertorii teatrale în aproximativ 40 de țări. Vocația pentru scris a început încă din copilărie, când scria poezie, gen cu care a și debutat în cercurile literare foarte devreme în carieră. A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti și a fost membru fondator al Cenaclului de luni. Ca dramaturg, s-a remarcat în țară, chiar şi când piesele îi erau interzise. Viața sa a luat o altă turnură când, în 1987, reușește să plece în Franța cu azil politic, unde a rămas până în prezent. Din 1990, este jurnalist al Radio France Internationale, la Paris, iar din 1993 obține cetățenia franceză. Își scrie textele atât în română, cât și în franceză. Aflat mereu în dialog cu două culturi – cea natală și cea adoptivă –, Matei Vișniec reușește să traverseze spațiul, limbajul și genurile literare printr-un substrat, straniu și transformator, de sensibilitate străbătută de o luciditate paradoxală, care îi impregnează scriitura.

Legătura sa cu locurile natale a rămas însă indisolubilă, de la motive, imagini și teme recurente în creația sa, până la înființarea, în 2015, la Suceava, a teatrului care îi poartă numele. De ambele părți există o reală tandrețe și nevoie de reunire în sala de spectacol. În scurt timp, Teatrul Municipal Matei Vișniec, cea mai tânără instituție publică de spectacole din țară, a reușit să își capete un loc binemeritat în peisajul autohton, dar și internațional, prin organizarea festivalului Zilele Teatrului Matei Vișniec și prin participarea la Festivalul de la Avignon cu producțiile bazate pe textele reputatului dramaturg.

În galeria pieselor sale de teatru, amintim câteva dintre aparițiile editoriale recente în România. Editura Tracus Arte: Teatru (2021). Editura Humanitas: Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză (proză-teatru poetic, 2011), Procesul comunismului prin teatru (trei piese cu subiect politic, 2010), Maşinăria Cehov & Despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi (teatru, 2008). Editura Paralela 45: Omul din cerc (antologie de teatru scurt, 2011), Occident Express & Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre (teatru, 2009); Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu (teatru), Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt & Femeia ţintă şi cei zece amanţi (teatru, 2008), Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal (teatru, 2007), Omul cu o singură aripă (teatru, 2006), Mansardă la Paris cu vedere spre moarte (teatru, 2005). Editura Cartea Românească: Omul din care a fost extras răul (teatru, 2014), Cabaretul cuvintelor (teatru, 2013), Păianjenul în rană (teatru), Groapa din tavan (teatru), Omul pubelă & femeia ca un câmp de luptă (teatru, 2007).

În Franţa, textele lui Matei Vișniec sunt publicate de editurile: Actes-Sud Papiers, Lansman, L’Harmattan, Espace d’un Instant, Non-Lieu, L’oeil du Prince.

Ana Teresa Santos este actriță și traducătoare de origine portugheză. A studiat literatura portugheză și cea franceză la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Coimbra, orașul său natal. Ulterior și-a urmat pasiunea pentru scenă și a studiat actoria și regia la Școala Superioară de Teatru și Cinematografie din Lisabona. În prezent, își îmbină abilitățile și preocupările creative pentru a evolua ca artistă și pentru a aborda teme ce o interesează.

Interviul cu traducătoarea în limba portugheză Ana Teresa Santos, poate fi vizionat aici:

 

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

23
/07
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă „Talk for Youth“, un podcast despre toate aspectele care influențează viața adolescenților și relațiile lor cu ceilalți, printre temele abordate numărându-se stima de sine, imaginea corporală, stresul, depresia, presiunea colegilor, bullying-ul, consumul de alcool, tutun și alte substanțe și tulburările alimentare.