Medi Dinu la 107 ani – ”VÂRSTELE TINEREȚII”
https://www.ziarulmetropolis.ro/medi-dinu-la-107-ani-varstele-tineretii/

De Ziua Femeii, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) şi Primăria Sectorului 3 vă invită să vedeţi câteva dintre lucrările ei şi să o cunoaşteţi pe una dintre cele mai speciale femei ale culturii române a cărei poveste a fost spusă, din păcate, de prea puţine ori. La 107 ani, Margareta Wechsler Dinu vine marţi, 8 martie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Casa Artelor (bd. Mircea Vodă nr. 5), pentru a fi prezentă la vernisajul expoziţiei de pictură cu lucrări personale, intitulată ”Vârstele Tinereţii”.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2016

Lumea picturii românești a avut o revelație in 2008, când Margareta Wechsler Dinu a expus la Galeria Elite din București. Avea atunci 100 de ani. Cum se întâmplă adesea în pictură, valoarea operei artistei a început să fie recunoscută la decenii distanță de la realizare.Medi Dinu

Absolventă de Belle Arte, studentă la matematici și la filosofie, pictoriță la Balcic, casatorită cu ziaristul și poetul Gheorghe Dinu (Stephan Roll), centagenară, artista a cunoscut ororile celor doua Razboaie Mondiale. Așa poate fi rezumată viața artistei Margareta Wechsler Dinu – Medi, cum îi spun apropiații, născută în România Regele Carol I fiind unica supraviețuitoare a generației interbelice de artisti plastici.

Născută pe 22 decembrie 1908 la Brezoi, judeţul Vâlcea, Medi Dinu a locuit și a creat, timp de câteva decenii, în Sectorul 3 al Capitalei. De aceea, în cadrul evenimentului organizat pe 8 martie la CCCA, “marea Doamnă care a străbătut veacul” – așa cum a fost numită artista – va primi placheta de onoare din partea Primăriei Sectorului 3, în semn de recunoștință pentru contribuția remarcabilă pe care a avut-o la dezvoltarea artei și culturii naționale, precum și a patrimoniului artistic universal.

Expoziția ”Vârstele Tinereții” va rămâne deschisă pentru public, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, până pe data de 18 martie și poate fi vizitată gratuit.

Evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Femeii este o ediție specială a programului ”Serile Eliad”, derulat după conceptul regizoarei Alice Barb și coordonat de Bela Krizbai. Finanțarea programului este asigurată de Primăria și Consiliul Local Sector 3.

Foto:  Medi Dinu, ”VÂRSTELE TINEREȚII” – Centrul Cultural Casa Artelor

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.

18
/10
/18

Walk & Shoot a reprezentat în ultimii doi ani o alternativă unică pe piața din București la workshopuri și ateliere de fotografie. Fiind gândit de o echipă cu experiență în organizare de evenimente culturale, dar aflată în afara zonei de fotografie, și în colaborare cu fotografi cunoscuți și respectați la noi, Walk & Shoot reușise să iasă din tiparul „hai să învâțăm despre diafragmă, iso și timp de expunere în timp ce stăm cu toții într-o cameră și ne uităm la un ecran de proiecție”.

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.