Mesajul Teatrului Municipal „Bacovia”, de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/mesajul-teatrului-municipal-bacovia-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Ziarul Metropolis publică mesajul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, cu ocazia zilei de 27 Martie, Ziua Mondială a Teatrului.

Un articol de Ziarul Metropolis|25 martie 2021

Pe 27 Martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Într-o țară cu teatre închise pentru public, într-un oraș cu teatru închis pentru public (din cauza ratei de infectare), într-un oraș cu un teatru aflat într-o clădire de patrimoniu, care stă să se dărâme peste comunitate.  

Dintr-o indiferență de zeci de ani a comunității însăși și a autorităților care au condus-o, Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău funcționează în prezent într-un imobil în stare avansată de degradare.

Pe 27 Martie, de Ziua Mondială a Teatrului, sperăm în curajul asumării împreună a renașterii unui simbol al culturii, spiritualității și stării noastre de sănătate mentală în pandemie.

Pe 27 Martie aveam programat de la ora 18.00, în sala mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, „Jurnal.Bacău”, un spectacol multimedia, documentar, de Carmen Lidia Vidu, jurnalul unui teatru, jurnalul unui oraș. Nu-l vom putea juca. Dar putem să conștientizăm importanța teatrului, a implicării fiecăruia dintre noi în acest proces de recuperare a clădirii.

Ne-am fi dorit să fiți alături de noi, în energia și emoțiile generate doar de întâlnirea directă cu teatrul, dar pentru că acest lucru nu este posibil, vă invităm să vizionați spectacolul online, în linkul atașat mai jos și, dacă am ajuns la sufletul dumneavoastră, să fiți alături de noi.

 

Mesajul managerului Teatrului Municipal „Bacovia”, Eliza Noemi Judeu, de Ziua Mondială a Teatrului

Jurnal.Bacău este manifestul unui Teatru de Provincie. Al Teatrului Municipal Bacovia.

Este spectacolul distrugerii unei clădiri de patrimoniu în care ființează de la 1948 Teatrul Municipal Bacovia.

Lăsarea în derizoriu a ideii de Patrimoniu, căderea cărămizilor, degradarea clădirii, toate acestea au dat un imbold puternic ridicării unei trupe mature.

Și peste toate, Pandemia.

Și peste toate, consider că ne-am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume. Cred în generația artiștilor acestor timpuri.

„Jurnal.Bacău” este strigătul unor generații de actori (Viorel Baltag, Florina Găzdaru, Eliza Noemi Judeu, Bianca Babașa), al unui regizor dedicat manifestului artisitic (Carmen Lidia Vidu), al unei comunități care-și dorește ca această clădire de patrimoniu (Palatul Mărăști) din centrul Bacăului să fie asumată de toți cei care au pârghiile necesare reconstruirii, refacerii, recreării acestui spațiu de cultură (politicieni, consilieri locali, consilieri județeni, primar, președinte, miniștri, parlamentari, senatori).

Dar dincolo de ei, suntem noi: Breasla. Breasla teatrală. Meseriașii. Și strigătul nostru contează.

Desigur, dacă ne mai recunoaștem ca atare.

Desigur, dacă lecția Pandemiei ne-a comunicat ceva (posibilitatea dispariției noastre).

Desigur, dacă orgoliile pot fi domolite.

Eu cred și sper în unitatea de Breaslă și-mi permit să urez din Violetul Oraș pe care mi l-am asumat:

La Mulți Ani, Teatrule!

Îți doresc să-ți aduci aminte cine ești, cât ești și ce argumente puternice ai!

 Nepăsarea nu aparține creatorilor de Teatru.

 

 

 

 



24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.