Micuțul Nicolas, vedetă la Animest
https://www.ziarulmetropolis.ro/micutul-nicolas-vedeta-la-animest/

Le Petit Nicolas, faimosul personaj de benzi desenate creat în anii ’50, îşi întâlneşte autorii în filmul care va deschide Animest.17

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Micuțul Nicolas, personajul care a marcat copilăria unor generații întregi de cititori din întreaga lume, îi invită la joacă pe creatorii săi în filmul care va deschide cea de-a 17-a ediție Animest (7-16 octombrie, București). Câștigător al Cristalului la Annecy și singurul film de animație inclus anul acesta în selecția de la Cannes, Le Petit Nicolas este un tribut adus autorului René Goscinny și ilustratorului Jean-Jacques Sempé, cei care au realizat, începând cu anii ’50, faimoasa serie pentru copii tradusă și publicată în peste 30 de țări.

Iubitorii filmelor de animație pot achiziționa, începând de astăzi, unul dintre abonamentele Animest.17, disponibile în ediție limitată pe platforma Eventbook.

Undeva între Montmartre și Saint-Germain-des-Prés, Jean-Jacques Sempé și René Goscinny își lasă imaginația să zburde pe suprafața unei coli albe de hârtie și reușesc să aducă la viață un băiat năzdrăvan, dar foarte simpatic. De la jocuri și bătăi în curtea școlii, până la farse pregătite colegilor în tabăra de vară și prietenii pentru o viață, Nicolas trăiește o copilărie veselă și plină de aventuri. În filmul semnat de Amandine Fredon și Benjamin Massoubre, băiatul devine pentru prima dată personaj animat. Unul fidel ilustrațiilor originale create de Sempé – la fel de plin de viață și de jucăuș, dar poate un pic mai curajos.

În Le Petit Nicolas, băiatul evadează din lumea poveștilor și aterizează în atelierul creatorilor săi, înarmat cu foarte multe întrebări. Întâlnirea celor doi artiști cu personajul pe care chiar ei și l-au imaginat va scoate din sertarul cu amintiri detalii din copilăria de care ei nu au avut ocazia să se bucure.

Spectatorii vor afla astfel că niciunul dintre părinții lui Nicolas n-a crescut într-un univers prea colorat, așa că nevoia de a retrăi primii ani din viață într-o notă mai veselă i-a inspirat să creeze universul fascinant care a cucerit iremediabil generații de cititori. La mai bine de 50 de ani de la nașterea sa, personajul și creatorii săi devin protagoniștii unei întâlniri istorice, aduse la viață pe muzica originală semnată de compozitorul Ludovic Bourse, premiat în 2012 cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului The Artist.

Filmul se adresează spectatorilor de toate vârstele și poate fi urmărit cu plăcere și de către cei care nu cunosc cărțile care stau la baza filmului.

Animest le-a pregătit spectatorilor multe alte surprize, iar pentru a se bucura de o experiență completă de festival, fanii filmelor de animație pot achiziționa, începând de astăzi, unul dintre cele 50 de abonamente Full Trip Pass (acces la toate evenimente din programul ediției) și 100 de abonamente Ten Stops Pass (acces la 10 proiecții de film), disponibile pe platforma Eventbook.

Cea de-a 17-a ediție Animest este un proiect finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Groupama Asigurări, Institutului Cultural Român și Goethe Institut și este implementat cu sprijinul Studioset.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.