Micuțul Nicolas, vedetă la Animest
https://www.ziarulmetropolis.ro/micutul-nicolas-vedeta-la-animest/

Le Petit Nicolas, faimosul personaj de benzi desenate creat în anii ’50, îşi întâlneşte autorii în filmul care va deschide Animest.17

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Micuțul Nicolas, personajul care a marcat copilăria unor generații întregi de cititori din întreaga lume, îi invită la joacă pe creatorii săi în filmul care va deschide cea de-a 17-a ediție Animest (7-16 octombrie, București). Câștigător al Cristalului la Annecy și singurul film de animație inclus anul acesta în selecția de la Cannes, Le Petit Nicolas este un tribut adus autorului René Goscinny și ilustratorului Jean-Jacques Sempé, cei care au realizat, începând cu anii ’50, faimoasa serie pentru copii tradusă și publicată în peste 30 de țări.

Iubitorii filmelor de animație pot achiziționa, începând de astăzi, unul dintre abonamentele Animest.17, disponibile în ediție limitată pe platforma Eventbook.

Undeva între Montmartre și Saint-Germain-des-Prés, Jean-Jacques Sempé și René Goscinny își lasă imaginația să zburde pe suprafața unei coli albe de hârtie și reușesc să aducă la viață un băiat năzdrăvan, dar foarte simpatic. De la jocuri și bătăi în curtea școlii, până la farse pregătite colegilor în tabăra de vară și prietenii pentru o viață, Nicolas trăiește o copilărie veselă și plină de aventuri. În filmul semnat de Amandine Fredon și Benjamin Massoubre, băiatul devine pentru prima dată personaj animat. Unul fidel ilustrațiilor originale create de Sempé – la fel de plin de viață și de jucăuș, dar poate un pic mai curajos.

În Le Petit Nicolas, băiatul evadează din lumea poveștilor și aterizează în atelierul creatorilor săi, înarmat cu foarte multe întrebări. Întâlnirea celor doi artiști cu personajul pe care chiar ei și l-au imaginat va scoate din sertarul cu amintiri detalii din copilăria de care ei nu au avut ocazia să se bucure.

Spectatorii vor afla astfel că niciunul dintre părinții lui Nicolas n-a crescut într-un univers prea colorat, așa că nevoia de a retrăi primii ani din viață într-o notă mai veselă i-a inspirat să creeze universul fascinant care a cucerit iremediabil generații de cititori. La mai bine de 50 de ani de la nașterea sa, personajul și creatorii săi devin protagoniștii unei întâlniri istorice, aduse la viață pe muzica originală semnată de compozitorul Ludovic Bourse, premiat în 2012 cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului The Artist.

Filmul se adresează spectatorilor de toate vârstele și poate fi urmărit cu plăcere și de către cei care nu cunosc cărțile care stau la baza filmului.

Animest le-a pregătit spectatorilor multe alte surprize, iar pentru a se bucura de o experiență completă de festival, fanii filmelor de animație pot achiziționa, începând de astăzi, unul dintre cele 50 de abonamente Full Trip Pass (acces la toate evenimente din programul ediției) și 100 de abonamente Ten Stops Pass (acces la 10 proiecții de film), disponibile pe platforma Eventbook.

Cea de-a 17-a ediție Animest este un proiect finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Groupama Asigurări, Institutului Cultural Român și Goethe Institut și este implementat cu sprijinul Studioset.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.