Mihai Constantinescu, invitatul lui Patapievici. Se reiau întâlnirile Inapoi la argument
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-constantinescu-invitatul-lui-patapievici-se-reiau-intalnirile-inapoi-la-argument/

Joi, 24 septembrie, ora 19.00, se reiau întâlnirile Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Tema acestei ediţii este „Privind înapoi cu plăcere. Festivalul Enescu la a XXII-a ediţie“. Invitatul special este Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2015

Inapoi la argument / Mihai Constantinescu, general manager Artexim, este director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu“ din 1991.

De atunci, impresionanta reuniune de orchestre, dirijori și interpreți, care avea loc inițial o dată la trei ani, și-a mărit frecvența. Din doi în doi ani, ne trecem în agendă concertele și recitalurile preferate din festival. Sălile sunt arhipline, iar pentru unele concerte biletele sunt epuizate în câteva minute.

În acest moment Festivalul Enescu este considerat al treilea în lume, după BBC Proms și Festivalul de la Lucerna.

Este cu siguranță marele merit al echipei coordonate de Mihai Constantinescu. Și rezultatul faptului că, începând din 1998, în funcțiile de președinți onorifici și directori artistici au fost atrase nume importante ale muzicii clasice: lordul Yehudi Menuhin, dirijorul Lawrence Foster, compozitorul și pianistul Roman Vlad, dirijorul Cristian Mandeal sau Ioan Holender, director al Operei din Viena până în 2010.

În 2017 aceste poziții vor fi preluate de dirijorii Zubin Mehta și Vladimir Jurowski.

În 2015 prezenţele de neratat au fost, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, San Francisco Symphony – în premieră în Festival, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo. Celebrul dirijor Zubin Mehta a revenit în 2015 la festival, alături de Israel Philharmonic.

Soliștii așteptați ai ediției 2015 au fost legendarul Murray Perahia, care a fost prezent şi în 2013, violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Arcadi Volodos, Maria Joao Pires, Elisabeth Leonskaja, Fazyl Say, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul www.humanitas.ro. ​

Foto: Inapoi la argument, Horia-Roman Patapievici, Mihai Constantinescu – humanitas.ro

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).