Mihail Sebastian, Ionel Fernic şi Dennis Hopper – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihail-sebastian-ionel-fernic-si-dennis-hopper-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ…, într-o zi de 29 mai s-a stins din viaţă (călcat de un camion!) Mihail Sebastian, unul dintre cei mai buni prozatori români din perioada interbelică?

Un articol de |29 mai 2014

– Mihail Sebastian s-a născut la 18 octombrie cu numele de Iosif Hechter, într-o familie evreiască din Brăila,

– Îl cunoaşte de timpuriu pe Nae Ionescu, filosoful fiind şeful comisiei sale de bacalaureat. Remarcat de Ionescu îşi începe activitatea la ziarul Cuvântul condus de filosof, în 1927

– Face parte din Asociaţia Criterion înfiinţată la Bucureşti unde îi are colegi printre alţii pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica sau Haig Acterian.

– Debutează în 1932 cu Fragmente dintr-un caiet găsit publicând în acelaşi an un volum de nuvele “Femei”.

– În 1934 publică “De doua mii de ani” în care descrie condiţia evreului în România. Romanul crează o îndelungată polemică în urma prefaţei critice, anti-semite, semnate de Nae Ionescu.

– Publică o serie de piese de teatru cum ar fi Jocul de-a vacanţa sau Steaua fără nume.

-În timpul regimurilor legionar si antonescian, nu îi mai este permis să funcţioneze ca jurnalist iar piesele sale primesc interdicţia de a mai fi jucate

– Între 1935-1944 ţine un jurnal intim, publicat postum abia în 1996 în care descrie evenimente din viaţa sa amoroasă, mondenitatea Bucureştiului anilor ’30 şi ororile antisemitismului.

– Mihail Sebastian moare la 29 mai 1945 la puţin timp după plecarea naziştilor din ţară, călcat de un camion.

Tot într-o zi de 29 mai:

1453: Armatele otomane sub conducerea sultanului Mahomed al II-lea cuceresc Constantinopolul după un asediu de 53 de zile; sfârșitul Imperiului Bizantin.

1727: Petru al II-lea devine țar al Rusiei.

1985: Are loc dezastrul de pe stadionul Heysel din Bruxelles: 39 de spectatori mor și alte câteva sute sunt răniți, în urma prăbușirii unei tribune.

S-au născut:

1897: Erich Wolfgang Korngold, compozitor austriac de muzică clasică și de film (d. 1957)

1901: Ionel Fernic, compozitor, poet, aviator și parașutist român (d. 1938)


1917: John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite (d. 1963)

1925: Erwin M. Friedländer, fizician american de origine română (d. 2004)

Mary Pickford (1916)

1967: Noel Gallagher, cântăreț, compozitor englez (Oasis)

1980: Irina Cojar, actriță româncă

S-au stins din viaţă:

1945: Mihail Sebastian, prozator, dramaturg și eseist român (n. 1907)

1958: Juan Ramon Jimenez, poet și eseist spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1956) (n. 1881)

1979: Mary Pickford, actriță canadiano-americană, co-fondatoare a United Artists (n. 1892)

2010: Dennis Hopper, actor și regizor american (n. 1936)

Foto cu: Mihail Sebastian, Ionel Fernic şi Dennis Hopper

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.