Mii de cărţi şi manuscrise rare, arse de teroriştii SI
https://www.ziarulmetropolis.ro/mii-de-carti-si-manuscrise-rare-arse-de-teroristii-si/

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Informaţiile iniţiale spuneau că aproximativ 8.000 de cărţi au fost distruse de acest grup extremist, relatează independent.co.uk. Ulterior, Elijah J. Magnier, şeful departamentului de corespondenţi ai cotidianului Al Rai, a dezvăluit pentru The Independent că reprezentanţii Bibliotecii Publice din Mosul au raportat că 112.709 cărţi şi manuscrise, dintre care unele se aflau pe lista de documente rare protejate de UNESCO, au fost distruse de SI.

Ghanim al-Ta’an, directorul Bibliotecii Publice din Mosul, spune că extremiştii SI au demolat clădirea bibliotecii folosind dispozitive explozive. „Oamenii au încercat să îi oprească pe membrii acestui grup terorist să ardă biblioteca, dar au eşuat”, a declarat o sursă locală pentru IraqiNews.com.

Potrivit altor informaţii apărute în presa regională, militanţii SI au pătruns la început în biblioteca din Mosul şi au făcut un „rug” uriaş în holul principal din cărţi şi texte ştiinţifice, în faţa privirilor îngrozite ale studenţilor.

Printre documentele care au fost arse se află o colecţie rară de ziare irakiene de la începutul secolului al XX-lea, hărţi, cărţi şi colecţii rare de documente din perioada Imperiului Otoman.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul spune că extremiştii islamişti au început să distrugă biblioteca – înfiinţată în 1921 şi devenită un simbol al renaşterii statului irakian modern – la începutul acestei luni.manuscrise rare

El spune că militanţii SI au provocat pagube substanţiale şi în Biblioteca musulmanilor suniţi, în biblioteca veche de 265 de ani a Bisericii Latine a fraţilor dominicani şi la Biblioteca Muzeului din Mosul.

Potrivit altor informaţii, este posibil ca militanţii SI să nu fi distrus toate cărţile pe care le-au confiscat, deoarece anumiţi locuitori din Mosul au povestit presei locale că au văzut multe camioane cu plăcuţe de înmatriculare siriene, încărcate cu documente şi cărţi, părăsind oraşul pe timpul nopţii.

Ei afirmă că aproximativ 2.000 de cărţi – inclusiv cărţi de poveşti pentru copii, dar şi de poezie, filosofie, sport, sănătate, cultură şi ştiinţă – au fost încărcate în şase camioane.

În 2003, în timpul celei de-a doua ofensive americane în Irak, Biblioteca Publică din Mosul a fost distrusă.

Multe dintre volumele ei preţioase au dispărut, dar eforturile depuse de localnici – care au salvat multe cărţi de valoare ascunzându-le în casele lor – şi banii donaţi de familiile bogate, cu care au fost răscumpărate cărţile furate, au salvat această bibliotecă.

Foto: manuscrise rare, SI – wikipedia

24
/05
/23

Autori laureați cu cele mai importante premii literare internaționale, autori îndrăgiți de cititorii români, cu traduceri recente, cărți ce stau la baza unor ecranizări celebre, recuperări necesare sau traduceri noi ale unor cărți-cult – o ofertă bogată de noi titluri îi așteaptă pe cititori la Bookfest 2023 în colecția Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

24
/05
/23

Editura Nemira vă invită la o nouă ediție a Salonului Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023, la Romexpo, în pavilionul B2.

23
/05
/23

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi va avea Italia ca invitat de onoare.

23
/05
/23

Lansări, dezbateri, peste 50 de titluri la prețuri speciale și o Cutie Neagră a poeziei române îi așteaptă la standul Institutului Cultural Român pe vizitatorii celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 24-28 mai 2023 la Complexul expozițional Romexpo (Pavilionul B2).

18
/05
/23

În așteptarea Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo între 24 și 28 mai, vă invităm să descoperiți cele mai noi titluri de autori români. Vă oferim un fragment din romanul „Acasă, departe” de Adrian G. Romila, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.