Ministerul Culturii a lansat a şaptea sesiune a programului „Tezaur Uman Viu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministerul-culturii-a-lansat-a-saptea-sesiune-a-programului-tezaur-uman-viu/

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a lansat cea de-a şaptea sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului „Tezaur Uman Viu”. Dosarele trebuie trimise până pe 31 mai.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2018

Evaluarea acestora în cadrul Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial se va desfăşura în perioada 18 iunie – 27 iulie 2018.

În perioada 30 iulie – 3 august 2018, va avea loc depunerea contestaţiilor, iar soluţionarea acestora va fi făcută în perioada 6 august – 17 august 2018.

Domeniile de activitate care vor fi avute în vedere sunt prelucrarea lemnului, a pietrei, lutului, metalelor, fibrelor şi firelor textile, a pieilor şi blănurilor, osului şi cerii, instalaţii de captarea apei potabile, măcinat cereale, alimentaţie, cunoştinţe despre om şi natură, portul şi spiritualitate.

„Tezaur Uman Viu” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane sau grupuri care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Programul „Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Foto: Tezaur Uman Viu – facebook

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.