Mircea Cărtărescu, invitat de onoare la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-invitat-de-onoare-la-festivalul-international-de-poezie-de-la-stockholm/

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii. Cea de-a şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a […]

Un articol de |17 octombrie 2012

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii.

Cea de-a şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a avut loc în noiembrie 2011, când, cu ocazia lansării în Suedia a „Jurnalului” său dintre anii 1994 şi 2003, apărut sub titlul suedez „Dagbok 1994-2003”, scriitorul a întreprins un turneu în Stockholm, Göteborg şi Malmö. Alte lucrări literare ale lui Mircea Cărtărescu traduse în suedeză sunt „Nostalgia” (2002), „Orbitor” (2004, 2006, 2009) şi antologia de poezie „En lycklig dag i mitt liv” (2008).

Cărţile lui Mircea Cărtărescu se regăsesc de altfel în colecţia principalelor biblioteci din Suedia. Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.

Sursa: Mediafax

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.