Mircea Cărtărescu, la Garantat 100%, duminică, 21 martie, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-garantat-100-duminica-21-martie-la-tvr-1/

Serile memorabile alături de Cătălin Ştefănescu şi invitaţii săi continuă duminica la TVR 1. Pe 21 martie, de la ora 23.00, „Garantat 100%” ne bucură cu o nouă întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2021

Începând cu 21 martie, emisiunea „Garantat 100%” ne propune o serie de întâlniri în care telespectatorii vor descoperi subiecte de o mare diversitate, invitați de valoare și povești de viață memorabile. Prima din seria acestor întâlniri este cea cu scriitorul Mircea Cărtărescu, din nou în studioul „Garantat 100%” după 5 ani. Ediţia este programată duminică, de la ora 23.00, la TVR 1.

„Veți fi martorii unor confesiuni emoţionante despre copilărie, despre nevoia oricărui scriitor de a fi iubit, despre cum se nuanțează acest fel de iubire”, ne invită Cătălin Ştefănescu să nu ratăm dialogul cu îndrăgitul autor care a lansat în septembrie 2020 o nouă carte de poezie, al optulea volum de poezie, după  treizeci de ani de pauză.

„Poezia mi-a salvat viaţa. Nici mai mult nici mai puţin”. Sunt vorbele lui Mircea Cărtărescu despre „cărticica” sa de poeme „Nu striga niciodată ajutor”. „Este o lungă confesiune acest volum de versuri, o lungă introspecţie… Am încercat să îmi cânt inima”, spune autorul.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu vorbește pe larg despre chipul universal al „republicii cititorilor”, dar și despre diferențele dintre tipurile de public pe care le-a întâlnit în Europa și în America de Sud. Deloc în ultimul rând, scriitorul Mircea Cărtărescu spune cuvintelor pe nume, vorbind despre felul în care publicul poate să-l admire sau să-l trateze cu cruzime pe cel care își asumă responsabilitatea de a se exprima.

Şi tot la „Garantat 100%”, Mircea Cărtărescu povesteşte despre lumea premiilor literare, precum și despre semnificația profundă a titlului pe care l-a dat celui mai recent volum de versuri: „Nu striga niciodată ajutor”. Duminică seară, de la 23.00, la TVR 1.

În noul sezon „Garantat 100%”, alături de Cătălin Ştefănescu, vom face o călătorie pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei. Îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor peste 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.