VIDEO Mircea Cărtărescu: „Idealul meu e să fiu un om obișnuit, nu un guru național“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-mircea-cartarescu-idealul-meu-e-sa-fiu-un-om-obisnuit-nu-un-guru-national/

Mircea Cărtărescu a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu în emisiunea Garantat 100% de la TVR 1. Ziarul Metropolis vă invită să vedeţi înregistrarea integrală a întâlnirii, în videoul de mai jos, şi evidenţiază câteva gânduri interesante ale scriitorului.

Un articol de Dan Boicea|22 martie 2021

„Scriitorul trebuie să fie iubit. Fiecare scriitor scrie ca să fie iubit“ – Mircea Cărtărescu. „Cum adică?“ Este prima întrebare pusă de Cătălin Ștefănescu scriitorului Mircea Cărtărescu. Pentru întregul context, vă invităm să vedeți videoul de la finalul articolului.

Mircea Cărtărescu:

„Nu aș vrea ca cei care ne urmăresc să înțeleagă că un autor este un om care are o nevoie disperată de dragoste, pentru că toți oamenii au nevoie disperată de dragoste. Un autor are nevoie să fie citit, pentru că are nevoie ca oamenii să pătrundă în el însuși, să pătrundă în mintea lui și să vadă spectacolul care se desfășoară acolo și nu numai acolo. De fapt, fiecare carte este un fel de grefă de creier pe care donatorul, autorul, o oferă cititorului pentru a-l îmbogăți, pentru a-i schimba ceva din conținutul și lumea sa interioară.

Nu există autor în lume care a fost doar iubit. Nu există niciun mare muzician, dacă stăm să ne gândim, care a avut un succes instantaneu, fulminant și total și care a durat întreaga sa viață. Și nu acesta este idealul. Nu este idealul niciunui artist să fie adulat sau venerat. Idealul este să fie iubit într-un anumit sens în care iubire înseamnă înțelegere. A iubi un autor înseamnă a-l înțelege.

Cel mai bun public pe care l-am întâlnit eu vreodată este publicul german. Este un public care face parte dintr-o națiune foarte bine educată. Este o națiune care știe. Fiecare om care aparține aceste națiuni, firește, nu chiar toți, dar mai mulți decât în alte părți, știe că o dată pe lună trebuie să meargă la Operă, o dată pe săptămână la teatru… Are niște obligații interioare. În calendarul său, cum avem noi la ortodocși numele sfinților, așa are el niște obligații culturale, pe lângă multe altele. „Trebuie să merg sâmbătă la teatru“, și merge în fiecare sâmbătă la teatru. „Trebuie să ascult muzică clasică, măcar o jumătate de oră pe zi“. Și pe lângă toate aceste lucruri, care sunt extrem de frumoase, chiar dacă nouă ni se par ticăite, nemțești, meticuloase, ei au și sentimentul că nu le-a trecut luna bine dacă nu au văzut și un scriitor. Ei se duceau la aceste întâlniri, pentru că acum în pandemie sunt online și au pierdut orice farmec, se duceau, plătind 10 euro, care nu e o sumă deloc de aruncat, să vadă un scriitor. Mai puțin ca să-l asculte, ci să-l vadă. Este ceva foarte intim, într-un fel.

Eu nu mă definesc ca scriitor. Eu sunt un om foarte simplu. Pentru mine, ceea ce ține de faimă, de glorie, de recunoaștere, de reputație, nu sunt lucruri importante. Pentru mine, important e să îmi trăiesc viața și să-mi scriu cărțile. Altfel, sunt un om ca toți oamenii. Idealul meu e să fiu un om obișnuit, nu să fiu un artist mare sau un scriitor mare sau un guru național… Nu-mi doresc să fiu un scriitor național. Nu-mi doresc să mă citească toată lumea. Nu-mi doresc să fiu publicat în sute de mii de exemplare. Îmi doresc să stau liniștit și lumea să mă lase în pace.

Orgoliul meu e de a scrie bine. De a încerca să scriu cât se poate de bine. Nu mă confrunt cu ceilalți autori. Mă confrunt cu mine însumi și asta am făcut-o întotdeauna.

O prețuire adevărată nu înseamnă numai adulație. Nu înseamnă numai cronici pozitive, să te ridice toți în slăvi și să te pupe nu știu unde. Înseamnă să fii și lovit. Să știi să încasezi. Să fii ca un boxer. Niciun boxer nu dă numai el, nu lovește numai el. Și încasează. Și marii boxeri, după părerea mea, sunt cei care știu să încaseze.“

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.