Mircea Eliade, la Teatru TV, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-eliade-la-teatru-tv-in-aceasta-seara-la-la-tvr-2-de-la-ora-20-10/

„Șarpele” este ecranizarea nuvelei fantastice cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade, în regia lui Viorel Sergovici. La graniţa dintre vis şi realitate, dintre descoperire şi pasiune stau actorii Ilinca Goia, Cătălina Mustaţă, Victoria Cociaş, Mircea Rusu, Gheorghe Dinică şi călăuza lor, jumătate călugăr, jumătate corupător – Claudiu Bleonţ.

Un articol de Petre Ivan|27 iulie 2015

În „Șarpele”, un grup de vilegiaturişti iau parte la o petrecere organizată într-un conac boieresc, undeva la țară. Grupul se deplasează la o mânăstire din apropiere pentru a continua petrecerea. Intâlnirea cu Andronic (Cladudiu Bleonț) va schimba cursul firesc al lucrurilor, el mircea eliadeimplicându-i pe eroii povestirii într-o practică magică și profund erotică.

Aceasta nu este prima oară când Viorel Sergovici abordează proza fantastică a lui Mircea Eliade. A mai făcut-o și în 1992 cu „Domnișoara Cristina”, adaptare care i-a adus premiul APTR. De această dată, cu „Șarpele”, a obținut premiul UNITER pentru TeatruTV în 1996.

Filmul este propus spre difuzare în cadrul programului UNITER 25, prin care Casa de producție TVR omagiază împlinirea a 25 de ani de la înființarea UNITER.

„Șarpele” a primit premiul Galei UNITER pentru Teatru TV ediția 1995/1996, asemeni „Mesagerului”, o altă ecranizare după Mircea Eliade, în regia Constantin Dicu, difuzat cu câteva săptămâni în urmă (premiul UNITER pentru Teatru TV 1993/1994).

Totodată, pe 27 iulie se împlinesc trei ani de la dispariția regizorului și operatorului Viorel Sergovici, despre care George Banu scria în august 2012 : „părea indisociabil de profesiunea/arta smircea eliadea, ajungînd să constituie, parcă, un fel de fiinţă hibridă: omul şi aparatul. Atent fără a fi maniac, precis fără a fi preţios, el căuta imaginea justă. O imagine care să-l satisfacă fără ca el să se vadă, căci, tandru, aproape de viaţă şi de oameni, el voia să le înregistreze discret trecerea prin lume.”

„Șarpele” la TVR 2 – luni, 27 iulie, ora 20 :10, și în reluare vineri, 31 iulie, ora 00 :35

ȘARPELE,

după Mircea Eliade

Adaptare : Adriana Rogovski și Viorel Sergovici

Distribuția : Claudiu Bleonț, Gheorghe Dinică, Mitică Popescu, Ilinca Goia, Mircea Rusu, Victoria Cociaș, Alexandru Jitea, Cătălina Mustață, Tomi Cristin

Ilustrația  muzicală :   Adrian Enescu ; scenografia décor : Dumitru Georgescu ; imaginea : Viorel Sergovici jr., redactor : Doina Teodoru ; regia : Viorel Sergovici

Foto: Mircea Eliade, Claudiu Bleonţ (Sarpele) – wikipedia, TVR

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.