Miriam Răducanu, Eugen Doga, Adela Liculescu și Editura Humanitas, premiile speciale ale Galei Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/miriam-raducanu-eugen-doga-adela-liculescu-si-editura-humanitas-premiile-speciale-ale-galei-radio-romania-cultural/

Gala Premiilor Radio România Cultural va avea loc luni, 30 martie 2020, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2020

Premiile speciale ale ediției aniversare cu numărul XX sunt:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ – coregrafa MIRIAM RĂDUCANU

Miriam Răducanu este „Măiastra”, așa cum a numit-o Gigi Căciuleanu, prinzând, într-un cuvânt, esența a ceea ce reprezintă ea pentru evoluția dansului modern în România.

Considerată drept unul dintre cei mai influenți artiști români, Miriam Răducanu face parte dintre creatorii care depășesc granițele unui anumit domeniu. A fost mentor și profesoară a mai multor generații de dansatori, descoperind și formând personalități artistice, precum Gigi Căciuleanu şi Gheorghe Iancu. Celebrele ei „Nocturne”,  începute în anii ’60 la Teatrul „Țăndărică”, au fost prezentate în turnee internaţionale – la Edinburgh, Londra, Beirut, Roma, Tunis, Santiago de Chile, Berlin, Budapesta.

PREMIUL RADIO ROMÂNIA CULTURAL 20 – editura HUMANITAS

Editura Humanitas a reprezentat, în anii 90, un adevărat fenomen cultural, cu un impact important asupra formării unei conștiințe civice, deficitare în anii comunismului la noi. Un singur exemplu: primul titlu al editurii Humanitas, „Fenomenul Pitești” de Virgil Ierunca, apărea în februarie 1990 și s-a vândut în peste 120.000 de exemplare. Cu doar 2, 3 luni înainte, dacă erai prins citind o astfel de carte, ajungeai imediat în beciurile Securității. Acesta a fost începutul. De-a lungul celor trei decenii de existență, Humanitas a rămas mereu pe teritoriul valorilor și a continuat să fie ceea ce și-a propus din prima clipă: un instrument de educație a spiritului.

PREMIUL LUX MUNDI – compozitorul EUGEN DOGA

Compozitorul Eugen Doga este membru al Academiei de Științe din Republica Moldova, al Academiei Internaționale „Petru I” din Sankt-Petersburg (Rusia), al Academiei de Arte și Științe, Salzburg (Austria). În 1998 a primit Medalia de aur „Omul secolului XX” (SUA).

Celebrul său vals, din filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, a fost recunoscut de UNESCO drept una dintre cele patru capodopere ale secolului al XX-lea.

PREMIUL CELEBRÂNDU-L PE BEETHOVEN – pianista ADELA LICULESCU

Tânăra pianistă Adela Liculescu a fost invitata specială, în ianaurie 2020, a concertului inaugural din suita ”Anul Internațional Beethoven”, organizată de Orchestrele și Corurile Radio, pentru a interpreta  ”Imperialul”, de Ludwig van Beethoven.

În 2018, la trei ani de la câștigarea  Concursului Bösendorfer, cu Concertul nr. 2 de Beethoven,  a devenit „artist oficial” al celebrei fabrici de piane. Este absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și are un palmares impresionant de premii: în 2018 a câștigat premiul I la Prix du Piano Berna (Elveția), în 2017 a fost distinsă cu premiul I și premiul publicului la cele două mari Concursuri Internaționale Brahms din Europa – la Pörtschach (Austria) și Detmold (Germania).

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.