MNAR anunță concursul pentru acordarea bursei „Micaela Eleutheriade”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-anunta-concursul-pentru-acordarea-bursei-micaela-eleutheriade/

Muzeul Naţional de Artă al României anunţă organizarea concursului pentru acordarea bursei „Micaela Eleutheriade”, în perioada 18 mai – 25 iunie 2020.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2020

Bursa „Micaela Eleutheriade” constă în darea spre folosinţă pe o perioadă de doi ani a unui apartament în București, pentru a fi utilizat ca atelier de creație artistică.

Această bursă se acordă de către MNAR prin concurs public, pe o durată fixă de doi ani, unui absolvent de învăţământ superior de specialitate în domeniul picturii sau graficii, în vârstă de până la 35 de ani.

Dosarul (arhiva) de înscriere și solicitare a bursei „Micaela Eleutheriade” va cuprinde următoarele documente:

a) Scrisoare de intenţie;

b) Curriculum vitae (format Europass);

c) Copie după actul de identitate;

d) Copie/ii după diploma/ele de studii absolvite, autentificate;

e) Două scrisori de recomandare din partea unui specialist / artist din domeniu, dintre care una din partea unei personalități din mediul academic/universitar;

f) Portofoliu: 10 fotografii ale lucrărilor personale, cu specificarea tehnicii, a dimensiunilor şi a datei execuţiei; cataloage de participare la expoziţii şi dosar de presă după caz, alte documente relevante privind activitatea sa.

Bursa se acordă de către un juriu pe baza unei proceduri de evaluare şi selecţie și a unui interviu.

Depunerea dosarelor de înscriere va avea loc până la data de 05 iunie 2020, ora 13:00, în format digital, la adresa de e-mail [email protected] , iar desemnarea câștigătorului se va face pe data de 25 iunie 2020.

Mai multe detalii despre acordarea acestei burse găsiți în Regulamentul concursului, pe site-ul www.mnar.arts.ro – prima pagină – slider evenimente.

Calendarul concursului pentru acordarea bursei Micaela Eleuteriade:

Depunerea (transmiterea) dosarelor de candidatură, în format digital, la adresa de e-mail [email protected]: 18 mai – 05 iunie 2020 (până la data de 5 iunie 2020, ora 13:00)

Evaluarea și selecția dosarelor: 05 – 12 iunie 2020;

Afișarea rezultatelor și a listei cu candidații selectați pentru interviu: 12 iunie 2020, ora 13:00;

Interviurile vor avea loc pe data de 18 iunie 2020, începând cu ora 10:00*;

Selecția finală și desemnarea câștigătorului: 19-22 iunie 2020;

Afișarea rezultatelor finale: 25 iunie 2020, ora 13:00.

*Modalitatea de desfășurare a interviurilor va fi anunțată ulterior.

***

Legată de tradiţiile artei româneşti prin însăşi descendenţa ei directă din familia pictorului Gheorghe Tattarescu, Michaela Eleutheriade (1900 – 1982) poseda o temeinică pregătire academică, începută la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, pe care o termină în 1923 – şi continuată la Paris, în atelierul lui Roger Bissière, profesor la Academia Ranson, unde studiază până în 1927.

Debutează în 1926, la Salon des indépendants de la Paris şi la Salonul oficial din Bucureşti, participând apoi cu regularitate la Saloanele oficiale, la expoziţii anuale de stat şi la numeroase manifestări organizate în străinătate. Între 1925 şi 1976, a deschis douăzeci de expoziţii personale, bucurându-se de aprecierea unanimă a publicului şi a criticilor, iar viața sa artistică a parcurs aproape cinci decenii de activitate prolifică. A făcut parte din grupările artistice moderniste „Criterion” (înfiinţată în 1932), alături de Lucia Dem. Bălăcescu, Margareta Sterian, Corneliu Michăilescu, Marcel Iancu, şi „Grupul Nostru” (1932-1936), printre ai cărui membri îi regăsim pe M.H. Maxy, Mac Constantinescu, Miliţa Pătraşcu, Petre Yorgulescu-Yor.

Muzeul Colecțiilor de Artă prezintă publicului o colecție impresionantă de peste trei sute de piese, donată chiar de artistă în anul 1983.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

14
/06
/15

Compania Google a lansat, joi, pe platforma Google Maps, imaginile panoramice Street View din Salina Turda, astfel încât se permite vizitarea virtuală a acestui obiectiv turistic de către oricine din lume aflat la mii de kilometri distanţă.

04
/06
/15

Ce au în comun tururile ghidate în atelierele artiștilor bucureșteni, prânzurile cu Marius Manole și cadourile pentru copiii internați la secția de oncologie de la Spitalul Fundeni? Pe Daniela Staicu, 30 de ani. Pasionată de arta plastică și de faptele bune.

03
/06
/15

Un spectacol nocturn cu proiecție în oglindă va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Palatul Suțu, cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii din centrul Bucureștiului. Întregul spectacolul se desfășoară vizual printr-o proiecție video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suțu, aruncând imagini pe pereții etajului superior într-un joc de forme și culori.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.