Monoloagele vecinului, cel mai longeviv one-man show din teatrul independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/monoloagele-vecinului-cel-mai-longeviv-one-man-show-din-teatrul-independent/

Scris, interpretat şi regizat de Laurenţiu Bănescu, spectacolul „Monoloagele vecinului“ este cel mai longeviv one-man show din teatrul independent, poate şi pentru că artistul nu are de plătit drepturi de autor decât sie însuşi.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2014

Scris, interpretat şi regizat de Laurenţiu Bănescu, spectacolul „Monoloagele vecinului“ este cel mai longeviv one-man show din teatrul independent, poate şi pentru că artistul nu are de plătit drepturi de autor decât sie însuşi.

Spectacolul conţine şapte monoloage punctate, nu întâmplător, cu muzici alese de pe primul album Subcarpaţi şi reprezintă scanning-ul plin de comic şi de prospeţime al unei societăţi şi a discrepanţei sociale extreme, care evoluează încet şi dureros sub influenţa unor modele şi tendinţe globale.

Personajele sunt bărbaţi români cu vârste de la 12 la 82 de ani, posibili vecini parcă surprinşi de o cameră ascunsă.

”Bazate pe un simţ al observaţiei ieşit din comun, pe o priză fermă la real, construite cu impecabilă rigoare (poate doar David Esrig, celebru şi datorită „de ce“-urilor sale, le-ar găsi vreo fisură) şi debordând de un umor niciodată gratuit, niciodată căutat, niciodată forţat, poveştile din Monoloagele vecinului sunt atât de convingătoare, încât ar trece oricând drept fragmente de realitate.

Impresia e întărită de jocul lui Laurenţiu Bănescu. Actor fără studii, el lasă impresia că a absolvit Actors’ Studio.

Monoloagele vecinului

Monoloagele vecinului, un spectacol scris, regizat şi interpretat de Laurenţiu Bănescu

Talentul său de excepţie e dublat de o tehnică impecabilă. Nu ştiu dacă e vorba de instinct sau de raţiune, dar una dintre ele – sau amândouă – îl impiedică să cadă în exces, în şarjă.

Şi încă ceva. El nu consumă emoţia pe scenă, nu ne arată cât de bine ştie el să joace o emoţie sau alta, ci mai lasă şi pentru public: se opreşte exact în punctul în care trebuie, pentru ca aceasta să fie preluată şi trăită mai departe de către spectator.

Specifică actorilor cu şcoală anglo-americană, această ştiinţă a dozajului şi a filtrării prin inteligenţă are din păcate valoare de raritate la noi” – Victor Scoradeţ, Revista Cultura.

INFO:

Sâmbătă, 18 ianuarie | ora 20.15

Spectacol găzduit de Teatrul de Artă Bucureşti

Rezervări: 0737.904.932 | [email protected]

Preţ bilet: 30 lei

Foto cu Monoloagele vecinului – Oana Nedelcu şi teatruldearta.ro

28
/07
/17

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, la Fabrica de Cultură, în zilele de 4 și 5 august, de la orele 19:00, două reprezentații ale spectacolului „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, cu ocazia întâlnirii anuale a sașilor, estimată, de către organizatori, a fi cea mai mare de după 1989.

27
/07
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Tristan Tzara (Samuel Rosenstock, 1896-1963), născut la Moinești și mort la Paris, a avut o existență fabuloasă, parcă meteorică prin dâra de neașteptat, fulgurantă, lăsată pe firmamentul Europei culturale.

27
/07
/17

Festivalul Filmul de Piatră (27 - 30 iulie, Piatra Neamț) a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.

27
/07
/17

„Cu ce a fost piesa? Cu trei homeleși!” … E primul răspuns (fulger!) pe care l-am dat după un spectacol tur-de forță...și un marș (la fel de forțat) printr-un București canicular. Abia după ce am ajuns acasă și am început să derulez în minte (la rece!) cele 90 de minute ale piesei lui Harold Pinter, răspunsurile au început să prindă contur.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

25
/07
/17

Două ateliere de critică teatrală pentru tineri, unul în engleză, altul, în franceză, se vor desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, care va avea loc în perioada 5-12 octombrie.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.