Morometii 60. Jubileul unei capodopere
https://www.ziarulmetropolis.ro/morometii-60-jubileul-unei-capodopere/

Sub titlul „The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece”/ „Moromeţii 60. Jubileul unei capodopere”, Institutul Cultural Român din Londra va derula, între 10 iunie şi 9 iulie, o serie de evenimente dedicate uneia dintre cărţile esenţiale ale literaturii române, Moromeţii, la 60 de ani de la publicarea acesteia.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2015

Programul – ai cărui invitați sunt regizorul Stere Gulea, profesorul, scriitorul și criticul literar Caius Dobrescu, actorii Marcel Iureș, George Mihăiță și Jack Klaff– celebrează, în anul jubiliar, o carte mare a literaturii române cu ajutorul unuiconcept de promovare folosit în premieră, care grupează evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale.

În aceeași măsură, proiectul urmărește să deschidă publicului britanic și internațional o cale de acces spre componenta „moromețiană” a identității românești, definită prin umor, înțelepciune ironică, inteligență iute și scormonitoare.

Nu în ultimul rând, inițiativa ICR Londra își propune să evidențieze, pentru publicul britanic, actualitatea romanului lui Marin Preda la peste jumătate de secol de la apariție, precum și relevanța acestuia într-o societate care, deși diferită de lumea Moromeților, se confruntă la rândul ei cu dileme și alegeri importante, nevoită fiind să se întrebe, ca altădată Ilie Moromete: „Unde mergem noi, domnule?”.

Cele patru dimensiuni ale proiectului sunt:

componenta teatrală – reprezentată de spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o producție a Teatrului ACT după un text de Cătălin Ștefănescu având la bază romanul Moromeții, în regia lui Alexandru Dabija,cu Marcel Iureș și George Morometii60Mihăiță, care se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez;

componenta cinematografică – seria „Marin Preda în film”, ce se va derula la „Cinemateca românească” de la ICR Londra;

expoziția de fotografie „Marin Preda: O viață în imagini și cărți”, găzduită de Galeria Institutului;

și componenta propriu-zis literară, sub forma unei seri dedicate spiritului moromețian și deschiderilor sale istorice și identitare, ai cărei protagoniști vor fi scriitorul și universitarul Caius Dobrescu și cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea în limba engleză a celebrului roman.

Proiectul include publicarea în format digital a unei selecţii de fragmente din ediția în limba engleză a Moromeților, apărută în anul 1957 la Editura pentru Limbi Străine în traducerea lui N. Mișu. Aceasta va deveni accesibilă pe website-ul ICR Londra.

„Moromeții 60. Jubileul unei capodopere”este un program realizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Teatrul ACT din București, Centrul Naţional al Cinematografiei și Muzeul Literaturii Române.

El inaugurează o serie de proiecte cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul căruia urmărim să readucem în atenția publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii române traduse în limba engleză de-a lungul ultimelor decenii.

Mai multe informații, aici.

Foto:  Morometii 60 – icr-london.co.uk

01
/03
/13

Program special educativ pentru copii la muzeul Antipa:     Pana la 30 martie 2013 – 6 sedinte In fiecare sambata – 10:00 – 11:00 8 aprilie – 12 aprilie 2013 – 5 ședințe De luni până vineri (în vacanța copiilor) – 10:00 – 11:00 PROGRAME ARTISTICE ARTA PLASTICĂ – OBIECT FORMATIV ŞI MIJLOC RECREATIV OBIECTIVE : 1. Învăţarea prin tehnici creative a unor elemente […]

01
/03
/13

Vineri, 1 martie, la Muzeul Naṭional de Istorie a României, Principele Radu va lansa volumul bilingv româno-englez ,, Ana. Portetul reginei/ Anne. The Queen’s Portrait’’. Principele Radu le va avea ca invitate la Sala Lapidarium pe Sandra Gãtejeanu- Gheorghe, director de protocol al Casei Regale, Georgeta Filitti, istoric şi  Irene Arsene, managing partner la Curtea […]

21
/02
/13

Dezbaterea intitulată „Este România altfel?“, inspirată de cartea lui Lucian Boia a ridicat importante probleme de indentitate naţională şi comportament social tipic românesc în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Cartea „De ce este România altfel?“ (Editura Humanitas), scrisă de Lucian Boia, a fost dezbătută miercuri, 20 februarie, în sala de conferinţe a Colegiului Noua […]

19
/02
/13

240 de participanţi în campania vALLuntar, ediţia a II-a : bloggerii citesc şi plantează copaci cu sprijinul ROMSILVA   240 de bloggeri au fost admişi în ediţia a doua a campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA. Anul acesta […]