Moshe Idel vine în România pentru lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism“
https://www.ziarulmetropolis.ro/moshe-idel-vine-in-romania-pentru-lansarea-volumului-evreii-lui-saturn-despre-sabatul-vrajitoarelor-si-sabatianism/

Astăzi , la ora 18.45, în Sala de Consiliu a Primăriei Târgu-Neamţ (Str. Ştefan cel Mare, nr. 62), va avea loc lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Astăzi , la ora 18.45, în Sala de Consiliu a Primăriei Târgu-Neamţ (Str. Ştefan cel Mare, nr. 62), va avea loc lansarea volumului „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’. Volumul este semnat de laureatul prestigiosului „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gândirii iudaice, Moshe Idel, şi apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Plural”.

Vor lua cuvântul, alături de autor: Tilo Schabert, filozof şi politolog, Sorin Antohi, istoric al ideilor şi eseist, şi Adrian Şerban, director editorial Polirom.

Evenimentul va avea loc în cadrul Conferinţelor Eranos, ce se vor desfăşura în perioada 14-20 iulie, la Târgu-Neamţ, oraşul natal al lui Moshe Idel. Conferinţele Eranos („Eranos Tagungen’’) au fost înfiinţate la Ascona (Elveţia) în 1933, la sugestia istoricului german al religiilor, Rudolf Otto, şi au fost relansate de Tilo Schabert, continuator legitim al acestei tradiţii, şi Sorin Antohi anul trecut.

Ediţia 2013 este organizată de Eranos Conference Group (Amici di Eranos) şi de Asociaţia Orbis Tertius (Bucureşti), în colaborare cu Institutul de Studii şi Cercetări Simbolice Iaşi. „Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism’’, volum apărut în traducere din limba italiană de Cornelia Dumitru, este disponibil şi în format electronic.

De la zei la vrăjitoare

Ce au în comun un vechi zeu păgân, o planetă, o figură mesianică de la începuturile epocii moderne şi ceremoniile nocturne ale vrăjitoarelor? Cum se poate concilia astrologia greco-arabă cu sacralitatea religioasă a Şabatului evreiesc? Pe baza a numeroase surse, Moshe Idel reconstituie un parcurs fascinant al istoriei ideilor, ghidându-ne în timp şi în spaţiu pentru a descoperi originile unora dintre cele mai înrădăcinate clişee din cultura şi imaginarul modern.

Dacă unii autori i-au atribuit lui Saturn, astrul tutelar al evreilor, caracteristici sinistre, printre care asocierea cu vrăjitoria, alţii, dimpotrivă, i-au conferit o semnificaţie pozitivă, legată de speranţă şi răscumpărare. Astfel, din Antichitate până în prezent, ni se dezvăluie multiplele legături dintre mit şi ştiinţă, dintre tradiţiile intelectuale şi tradiţiile populare, dintre sistemele speculative şi sistemele religioase care au influenţat gândirea şi conştiinţa celor ce au trăit între Orient şi Occident.

Din cuprins fac parte : Saturn, Şabat, vrăjitoria şi evreii • Saturn şi Shabbetay Tzvi: o planetă care a devenit „Mesia” • De la Saturn la melancolie • Reacţii la saturnizarea iudaismului.

Foto credit: Polirom

09
/06
/14

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN organizează marţi, 10 iunie, de la ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, evenimentul "Recviem pentru Muzeu", în contextul în care existenţa instituţiei este pusă în pericol.

03
/06
/14

"Anii romantici", de Gabriela Adameşteanu, "Ce-am făcut când am tăcut", de Andreea Esca, "Un scriitor, doi scriitori", de Alex. Ştefănescu, şi "Fiul cel bun", de Pascal Bruckner, se numără printre volumele cu cele mai mari vânzări la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

29
/05
/14

La Bookfest, se lansează duminică, 1 iunie, începând cu orele 15.30, la standul Editurii Humanitas, volumul „Baricadele”, scris de colegul nostru Andrei Crăciun. Vor vorbi, la lansare, publicistul Radu Paraschivescu și actorul Florin Piersic Jr. “Baricadele” adună o mică parte din publicistica autorului din ultimii opt ani.

29
/05
/14

Alex. Ștefănescu publică, la Editura Allfa, din cadrul grupului editorial All, două cărți, care vor fi prezentate publicului la Bookfest. Prima, „Texte care n-au folosit la nimic”, strânge, sub cupola deznădejdii, publicistica risipită a criticului din ultimele două decenii și jumătate. Cealaltă, despre care va fi vorba aici, „Un scriitor, doi scriitori”, se bucură și de caricaturile maestrului Bogdan Petry.

27
/05
/14

La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%). Vizitatorii tîrgului vor putea găsi cele mai recente apariţii (aproximativ 400 de titluri noi de la ediţia anterioară a tîrgului), dar şi peste 100 de titluri la preţul unic de 9,99 lei.

20
/05
/14

În această seară, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui evenimentul de lansare a romanului „Portocala Mecanica” de Anthony Burgess. La lansare vor participa Marius Chivu, Simona Kessler, Angelo Mitchievici, Andreea Răsuceanu şi Denisa Comănescu.

13
/05
/14

Aproximativ 200 de edituri vor fi prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014, pregătindu-se să aducă publicului cititor, între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo din Bucureşti, peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.