Mozaic Jazz Festival dezvăluie line-up-ul incandescent din a doua seară de festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozaic-jazz-festival-dezvaluie-line-up-ul-incandescent-din-a-doua-seara-de-festival/

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 şi 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2015

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 19.00 – Jaga Jazzist (Norvegia)

Încă de la debutul din 1996, Jaga Jazzist a fost imposibil de încadrat într-o categorie: jazz, post rock, electronica, rap, muzică clasică?

Pur și simplu toate la un loc şi de fapt, niciuna dintre ele. Grupul norvegian se mişcă însă într-o direcţie clară: drept înainte! Pionieri ai electro-jazz-ului şi nu-jazz-ului în Scandinavia, Jaga Jazzist a atras mereu în jurul său muzicieni, producători sau ingineri de sunet aflaţi în miezul fierbinte al scenei muzicale norvegiene.

Dacă albumele lor stârnesc elogii – BBC numind Livingroom Hush albumul jazz al anului în 2002 – concertele sunt piesa de rezistenţă a norvegienilor care reinventează energia sub formă de muzică.

Noul lor disc, Starfire, este propulsat de un motor electronic care produce cel mai nepământean sound al lor de până acum, piesele lungi şi hipnotice dezvăluind un Jaga Jazzist uimitor, de neratat live!

Sâmbătă, 14 noiembrie, ora 21.15 – Tigran Hamasyan Trio (Armenia)

Super forța jazz-ului contemporan, Tigran demolează tot și recompune la loc, fără reguli și fără compromisuri. Pianistul și compozitorul armean există și cântă într-un univers propriu, peste care domnește ca un zeu capricios, în timp ce mari figuri din panteonul jazzului îl aplaudă – Herbie Hancock, Chick Corea și Brad Mehldau sunt admiratori declarați ai muzicii sale, dar mai ales ai prestației live.

Născut în Armenia în 1987, Tigran Hamasyan creşte cu dorinţa secretă de a deveni chitarist de trash metal. Nu şi-a îndeplinit-o încă, dar metale grele încă mai ascultă, trupa suedeză Meshuggah fiind una dintre favoritele sale.

Se mută în Los Angeles după ce, la şaisprezece ani câştiga competiţia de pian a Festivalului de Jazz de la Montreux şi colaborează cu artişti de calibru precum Serj Tankian (System of a Down), Dhafer Youssef, Lars Danielsson sau Ari Hoenig.
Tigran îşi va prezenta la Mozaic Jazz Festival noul său disc, Mockroot, probabil cel mai profund şi îndrăzneţ de până acum al artistului armean. Albumul este un manifest al nostalgiei pentru umanitatea pierdută în drumul spre tehnologie, cursă la capătul căreia nu triumfă spiritul uman, ci numai natura.

Un material vibrant în care Tigran şi colegii săi surprind prin energia cu care îmbină elemente de jazz şi dubstep cu rock sau muzică electronică.
De altfel, Tigran nu își descrie trio-ul (din care fac parte basistul Sam Minaie şi bateristul Arthur Hnatek) ca pe unul de jazz, ci mai degrabă ca pe un trio electro-acustic de rock armean.

Acest lucru se simte cel mai bine pe scenă, acolo unde Tigran spulberă toate convenţiile şi prejudecăţile legate de jazz. Nimic nu vă poate pregăti pentru cel mai electrizant pianist al momentului!

INFO

Biletele și abonamentele pentru Mozaic Jazz Festival se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, și on-line pe www.eventim.ro.
Prețul unui bilet este de 70 lei pentru fiecare zi de festival, iar abonamentul valabil pentru cele trei zile costă 170 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.