„Mozart 225: Complete Edition”. 225 de ani de la moartea marelui compozitor austriac
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-225-complete-edition-225-de-ani-de-la-moartea-marelui-compozitor-austriac/

Noi înregistrări până acum inedite, 240 de ore de muzică şi două cărţi fac parte din colecţia „Mozart 225: Complete Edition” care se lansează astăzi, 28 octombrie, la Decca şi Deutsche Grammophon, pentru a marca 225 de ani de la moartea marelui compozitor austriac

Un articol de Petre Ivan|28 octombrie 2016

Aproximativ 600 de interpreți internaționali și 60 de orchestre au participat la înregistrarea celor 200 de discuri incluse în această ediție, realizată în comun de Mozarteum Foundation și de profesorul Cliff Eisen, de la King’s College din Londra, expert în opera compozitorului austriac.

„Mozart 225: Complete Edition” include toate lucrările compuse de pianist în secolul al XVIII-lea și interpretări alternative ale operelor sale cele mai cunoscute.

Principala noutate pe care o prezintă colecția, din care au fost editate 15.000 de exemplare, este prima înregistrare a „K477a”, o lucrare descoperită anul trecut, pe care Mozart a scris-o într-o competiție amicală.

Cele cinci ore de material inedit incluse în această ediție cuprind și o nouă înregistrare a lucrării „Sonata K331” și două ore de înregistrări realizate cu instrumentele care i-au aparținut lui Mozart.

„Mozart 225” include două cărți cu coperți tari și ilustrații: o nouă biografie scrisă Cliff Eisen și un volum cu comentariile a circa 30 de experți mondiali în fiecare dintre piesele compuse de Mozart.

Foto: Mozart 225: Complete Edition – facebook

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.