MOZART versus SALIERI, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-versus-salieri-pe-scena-salii-radio/

Doi compozitori al căror destin artistic este legat prin relaţia conflictuală descrisă (în formă ficţionalizată) în celebra piesă de teatru „Amadeus” (şi în pelicula cinematografică omonimă) – MOZART şi SALIERI – şi doi muzicieni români de mare valoare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi violonistul ALEXANDRU TOMESCU – se întâlnesc pe scena Sălii Radio!

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2015

MOZART versus SALIERI / Vineri, 20 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO se vor afla CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi în Canada şi violonistul ALEXANDRU TOMESCU, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio  care  are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Repertoriul serii este construit pe baza alăturării „incendiare” între Concertul nr. 2 în re major pentru vioară şi orchestră creat de MOZART şi Sinfonia Veneziana, semnată de contemporanul său, compozitorul italian ANTONIO SALIERI, între cei doi artişti spunându-se că ar fi existat o mare rivalitate artistică. Creaţiile lui Salieri au intrat într-un con de umbră până în sec. XX, când faima sa a fost „recreată” de piesa de teatru „Amadeus”, semnată de dramaturgul Peter Shaffer şi devenită extrem de cunoscută graţie ecranizării regizorului Miloš Forman.

Publicul va putea asculta, de asemenea, şi una dintre cele nouă simfonii beethoveniene  – Simfonia a VII-a – dirijată la premiera absolută de la Viena (8 decembrie 1813) de BEETHOVEN însuşi, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldaţii răniţi în bătălia de la Hanau. Deşi Beethoven considera că această simfonie este una dintre cele mai reuşite lucrări ale sale, părerile muzicienilor şi ale criticilor au fost extrem de diverse.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto: MOZART versus SALIERI,CRISTIAN MĂCELARU, ALEXANDRU TOMESCU – orchestreradio.ro

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.