Mungiu, premiat pentru diversitate culturală, în Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/mungiu-premiat-pentru-diversitate-culturala-in-franta/

Cineastul Cristian Mungiu şi asociaţia Voix de femmes au primit premiul pentru diversitate culturală pe 2013, o distincţie atribuită de Coaliţia franceză pentru diversitate culturală, o asociaţie care luptă pentru protejarea şi promovarea diversităţii expresiilor culturale.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2013

Cineastul Cristian Mungiu şi asociaţia Voix de femmes au primit premiul pentru diversitate culturală pe 2013, o distincţie atribuită de Coaliţia franceză pentru diversitate culturală, o asociaţie care luptă pentru protejarea şi promovarea diversităţii expresiilor culturale.

Din 2011, Coaliţia franceză pentru diversitate culturală luptă pentru a proteja şi promova diversitatea expresiilor culturale, informează site-ul toutelaculture.com.

Premiile acordatate de această asociaţie recompensează în acelaşi timp personalităţi angajate, în viaţa lor profesională sau politică, care favorizează lupta pentru diversitate culturală, şi asociaţii sau manifestaţii care sprijină accesul la cultură şi preţuiesc toate formele de expresie culturală.

În acest an, premiile au fost atribuite cineastului român Cristian Mungiu şi asociaţiei Voix de femmes, organizatoarea festivalului „Voix de femmes” din Belgia.

Cineastul român a fost premiat de mai multe ori la Cannes – mai întâi, a câştigat trofeul Palme d’Or, în 2007, cu cel de-al doilea lungmetraj al său, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, iar în 2012 a câştigat premiul pentru scenariu şi cel pentru interpretare feminină cu pelicula „După dealuri”.

„Apărător al diversităţii culturale, Cristian Mungiu joacă în România un rol activ în procesul de implementare a unui sistem de sprijinire a cinematografiei. Recent, el a apărat în Europa, alături de alţi cineaşti, excepţia culturală, contestată în cadrul acordurilor de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a precizat Coaliţia franceză pentru diversitate.

Asociaţia Voix de femmes organizează de 11 ani un festival cu acelaşi nume şi diverse acţiuni în domeniul apărării demnităţii femeii şi solidarităţii interculturale, în Belgia, Brazilia, Burkina Faso, Tunisia şi Maroc, notează Mediafax.

În 2012, laureaţii acestui premiu au fost Louise Beaudoin, Raoul Peck şi asociaţia ASPAS din Marsilia.

Foto: Cristian Mungiu – Cinemagia

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.