Filme de Cristian Mungiu şi Adina Pintilie, finanţate de Eurimages cu peste 450.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-cristian-mungiu-si-adina-pintilie-finantate-de-eurimages-cu-peste-450-000-de-euro/

Proiectele cinematografice “Fotografii de familie”, de Cristian Mungiu, şi “Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, au primit finanţări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanţare Eurimages, din iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 Iunie 2015

“Fotografii de familie/ Recycling feelings”, de Cristian Mungiu, vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily.

Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanţare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanţare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut “Nu mă atinge-mă/ Touch me not” al Adinei Pintilie. Filmările pentru producţia al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro vor avea loc atât în România, cât şi în Germania.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016.

Proiectul a primit finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Cristian Mungiu

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Adina Pintilie

Adina Pintilie

În 2012, filmul “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina

Stratan.

Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Adina Pintilie

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producţiile “Nu te supăra, dar…” (2007) şi “Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale.

Cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, “Balastiera#186” (2007), a fost selectat în secţiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

Foto: Nu mă atinge-mă/ Touch me not, Cristian Mungiu şi Adina Pintilie

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

12
/02
/19

Franco Zeffirelli alături de Robert Powell pe platourile de filmare la Iisus din Nazareth (1976). Regizorul şi producătorul de film, teatru şi operă Franco Zeffirelli împlinește, astăzi, 96 de ani.

12
/02
/19

Filmat în haoticele cartiere din Liban, CAPERNAUM prezintă povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), este acum considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Capernaum intră din 8 martie (2019) în cinematografele din România.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, „Monștri.”, debutul în regia de lungmetraj al lui Marius Olteanu, este un film care tratează cu delicatețe un moment de cumpănă din relația unui cuplu din București, interpretat de Judith State și Cristian Popa.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

09
/02
/19

Actorul britanic Albert Finney, nominalizat de cinci ori la premiul Oscar şi cunoscut pentru apariţiile sale în filmele "Tom Jones", "The Dresser", "Murder on the Orient Express" şi "Erin Brockovich", a murit la vârsta de 82 de ani. Finney a combinat filmul, apariţiile TV şi scena, de-a lungul unei cariere remarcabile de şase decenii.

08
/02
/19

INTERVIU „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu, este singurul film românesc din selecția din acest an a Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus în secțiunea Forum. Un film cu o „poveste de dragoste atipică”, așa cum o numește Marius Olteanu, care vorbește pe larg despre realizarea acestui lungmetraj ambițios.

07
/02
/19

Mâine (joi), începe, la Berlinale Palast, Festivalului de Film de la Berlin.Eevenimentul va fi deschis de actriţa Juliette Binoche, preşedinta juriului internaţional de anul acesta, Monika Grütters, ministrul german al Culturii, Michael Müller, primarul Berlinului si Dieter Kosslick, directorului Berlinalei. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 - 17 februarie.

Page 1 of 22812345...102030...Last »