Muzeul Național de Artă al României lansează o nouă provocare: de la „Școala altfel” la „Vacanța (ART)fel”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei-lanseaza-o-noua-provocare-de-la-scoala-altfel-la-vacanta-artfel/

Între 6 şi 9 februarie 2019, oferta educativă clasică, adresată profesorilor şi elevilor din toate ciclurile, este completată de Vacanţa (ART)fel, un nou program pentru familii ai căror copii au vârste între 7 şi 12 ani.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Plecând de la trei expoziții temporare inedite deschise pe perioada vacanței inter-semestriale, Vacanța (ART)fel se adresează copiilor jucăuși, inteligenți, sensibili, dornici să își exerseze imaginația prin jocuri inspirate de artă pe parcursul a patru programe interactive cu durata de circa 3 ore.

  • Miercuri 6 februarie, orele 10-13: Oameni, roluri, personaje
  • Joi 7 februarie, orele 10-13: Povești din Țara Soarelui Răsare
  • Vineri 8 februarie, orele 10-13: O regină, câțiva artiști, multe forme și culori
  • Sâmbătă 9 februarie, orele 10-13: De la pasărea pictată la mișcarea ascunsă în piatră

Pe parcursul atelierelor copii, părinți, bunici învăță… dintr-o privire, își antrenează imaginația și deprind noi tehnici de creație împreună cu educatori muzeali și artiști jucăuși. Inspirați de gravuri japoneze, picturi de Corneliu Baba sau ceramică românească interbelică apreciată de Regina Maria, desenează, modelează, povestesc și cutreieră astfel lumea din România până în Japonia cea îndepărtată trecând prin Parisul lui Brâncuși.

Participarea se face pe bază de înscriere la adresa [email protected]

Toate materialele sunt asigurate de organizator.

Mai multe informații găsiți aici.

Atenție! Locurile sunt limitate! Confirmarea rezervării se face după achitarea taxei de participare prin transfer bancar.

Cele patru ateliere pentru copii (însoțiți de părinți, bunici, etc.) explorează expozițiile temporare prin desen, cuvânt, modelaj. Activităţile ludice şi interactive propuse stimulează creativitatea, dezvoltă sensibilitatea artistică și antrenează simţul observației și se vor desfășura astfel:

Miercuri 6 februarie, orele 10 – 13: Oameni, roluri, personaje.
Expoziția Corneliu Baba. Confesiuni…, Galeria Națională, parter
Intrăm în atelierul unui maestru îndrăgostit de expresie: desenăm și observăm, începem să privim oamenii și lucrurile din jur altfel. Sau poate chiar ARTfel!?
Program susținut de educatorii muzeali ai MNAR.
Preț: 50 lei/zi

Joi 7 februarie, orele 10 – 13: Povești din Țara Soarelui Răsare.
Expoziția Imagini ale lumii trecătoare – Hashira-e…, Sălile Kretzulescu
Privind gravurile maeștrilor japonezi aflăm cum se distrau și ce le plăcea japonezilor, care erau viețuitoarele lor favorite. Și apoi împletim din cuvinte și imagini o nouă poveste din care nu lipsesc norii, cocorii și un iepure iute de picior!
Program susținut de educatorii muzeali ai MNAR.
Preț: 50 lei/zi

Vineri 8 februarie, orele 10 – 13: O regină, câțiva artiști, multe forme și culori.
Expoziția Regina Maria și creația ceramică modernă în România, Sala Rotondă, str. Știrbei Vodă nr. 1 -3
Spune-ți drept: aveți o farfurie sau o cană favorită? V-a părut rău că ați spart-o? De câte ori ați privit farfuria și nu mâncarea din ea? De data asta vă propunem să facem o farfurie de poveste: așa de frumoasă încât nici o regină să nu-și poată lua ochii de la ea sau să o poată refuza!
Program susținut de educatorii muzeali ai MNAR și Irina Silivestru (ceramist).
Preț: 50 lei/zi

Sâmbătă 9 februarie, orele 10 – 13: De la pasărea pictată la mișcarea ascunsă în piatră.
Galeria de Artă Românească Modernă și atelierul Pasărea ascunsă în piatră…, Galeria Națională, parter
Oare cum descoperă un sculptor forme misterioase ascunse în piatră? Căutăm răspunsul la această întrebare privind, mișcându-ne, modelând și desenând. Oare ce surprize ne așteaptă?
Program susținut de educatorii muzeali ai MNAR.
Preț: 50 lei/zi

Locuri limitate!

 

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.