„Genius: Picasso”. Premiera, în această seară, de la ora 21.00, la National Geographic
https://www.ziarulmetropolis.ro/genius-picasso-premiera-in-aceasta-seara-de-la-ora-21-00-la-national-geographic/

Serialul „Genius: Picasso”, cu Antonio Banderas în rol principal, va avea premiera în această seară, de la ora 21.00, la National Geographic. Al doilea sezon al serialului explorează devotamentul artistului spaniol Pablo Picasso pentru arta sa, contribuţia adusă la arta modernă şi viaţa lui personală tumultoasă.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2018

În primul episod al sezonului dedicat pictorului născut pe 25 octombrie 1881 în Málaga, telespectatorii intră în universul acestuia. Pablo Picasso încearcă să atragă atenţia asupra ameninţării crescânde a fascismului în Spania. Tânărul Picasso visează, în acest timp, să devină un mare pictor. Mai întâi, însă, trebuie să-şi găsească vocea.

Difuzat în premieră luni, 23 aprilie, de la ora 21:00, al doilea sezon al serialului din zece părţi (regizate, între alţii de Kenneth Biller şi Ron Howard), nominalizat la premiile Emmy, Globul de Aur, Screen Actors Guild, GENIUL: PICASSO explorează dăruirea expatriatului spaniol pentru arta sa, contribuţia sa la arta modernă şi viaţa sa personală zbuciumată.

Antonio Banderas  readuce la viaţă cariera artistică a lui Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Crispiniano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso. Tânărul Picasso, cel care respinge studiile academice şi se alătură cercului de tineri artişti şi scriitori boemi ce încearcă să găsească succesul în Spania şi Franţa începutului de secol XX,  este interpretat de Alex Rich.

Din distribuţie mai fac parte Maria Jose Bavio, Emma Appleton, Rebecca Calder şi Gabriel Constatin.

 Despre Pablo Picasso

Puţini pictori au fost atât de impresionant de prolifici precum Pablo Picasso. El a fost unul dintre cei mai influenţi şi apreciaţi artişti ai secolului al XX-lea, iar cariera sa s-a extins pe o perioadă de peste 80 de ani din cei 91 de viaţă, timp în care a produs un număr estimat de opere de 50.000.

Firea sa pasională şi spiritul creator nestăvilit au marcat iremediabil viaţa sa personală, care a inclus căsnicii tumultuoase, numeroase aventuri şi alianţe politice şi personale mereu schimbătoare. Reinventându-se constant, Picasso s-a străduit mereu să inoveze şi să împingă limitele expresiei artistice, ajungând să-şi creeze o reputaţie internaţională de geniu.

Foto: Genius: Picasso – Ntional Geographic

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.