Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) ajunge la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-mnac-ajunge-la-timisoara/

Kunsthalle Bega şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană prezintă PULS 20 – noi intrări în colecţia MNAC, o expoziţie curatoriată de Călin Dan, vineri, 14 mai, în intervalul orar 18.00 – 21.00.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2021

PULS 20 prezintă la Kunsthalle Bega un număr de 148 de lucrări din achizițiile care au intrat în patrimoniul MNAC anul trecut.

Este prima dată când Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) „iese” din casa sa, din aripa E4 a Palatului Parlamentului din Capitală, și vine la Timișoara, la Kunsthalle Bega.

„Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București împlinește 20 de ani. Douăzeci de ani sunt ca 20 de zvâcniri de puls în corpul unui muzeu tânăr. Căutând calea dezvoltării autonome, MNAC a trebuit să își hrănească identitatea cu materia grea a unei colecții moștenite de-a gata din timpuri când cuvintele contemporan și colecție aveau sensuri cu totul diferite. În câțiva pași precauți, MNAC și-a extins inventarul, mai cu seamă anul trecut, când un număr important de titluri (180 mai precis) au fost adăugate prin achiziție narațiunii în evoluție a culturii vizuale produse aici.

Se pot spune multe despre acest corpus de lucrări, despre felul aproape miraculos în care el reușește să ilustreze 50 de ani de producție artistică locală, despre fascinanta diversitate a personalităților reunite prin efortul remarcabil al unui juriu de specialiști cu o cunoaștere profundă a istoriei recente a artelor din România. Sesiunea de achiziții organizată de către MNAC în 2020, cu generosul sprijin al Ministerului Culturii, nu a fost doar un mecanism de politici culturale. Prin sinergia dintre o scenă artistică entuziastă (care a așteptat 12 ani acest moment de recunoaștere) și competența specialiștilor din muzeu și din jurul acestuia s-a născut un remarcabil act de curatoriat colectiv. Rezultatul este această expoziție, deschisă la sediul MNAC sub titlul După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, și prezentată acum la Kunsthalle Bega sub un titlu mai adecvat: PULS 20.

Discursul curatorial din care s-a născut PULS 20 a fost unul organic, expoziția dezvoltându-se firesc, asemenea unei ființe vii, prin acțiuni și re-acțiuni, prin provocări și răspunsuri, printr-o continuitate procesuală fără precedent. Cel mai spontan proiect curatorial al Muzeului Național de Artă Contemporană își începe un bine meritat traseu național prin această generoasă invitație la Kunsthalle Bega”, transmite curatorul expoziției, Călin Dan.

Membrii juriului:

Horia AVRAM, președinte, Asociația Internațională a Criticilor de Artă (AICA), filiala România

Cătălin DAVIDESCU, curator, critic de artă

Anca MIHULEȚ, curator, critic de artă

Ruxandra DEMETRESCU, director, Școala Doctorală, UNArte București

Zoran ERIĆ, curator șef, Muzeul de Artă Contemporană, Belgrad (membru în Consiliul Științific MNAC)

Cătălin GHEORGHE, conf. univ. dr., Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Diana MARINCU, director artistic, fundația Art Encounters, Timișoara

Frances MORRIS, director, Tate Modern, Londra (membru în Consiliul Științific MNAC)

Irina RADU, șef secție Colecții-Conservare, MNAC

Mara-Victoria RAȚIU, prorector, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (membru în Consiliul Științific MNAC)

Andrei SICLODI, director, Künstlerhaus Büchsenhausen (membru în Consiliul Științific MNAC)

PULS 20

(noi intrări în colecția MNAC)

curator Călin Dan

Kunsthalle Bega

Deschidere: vineri, 14 mai 2021, 18.00 – 21.00

14 mai – 11 iulie 2021

Program de vizitare
marți – sâmbătă  12.00 – 18.00

Credite foto @ New Folder Studio. După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări

 

 

 

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.