Muzica Rădăcinilor – concert de muzică clasică şi galerie fotografică
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-radacinilor-concert-de-muzica-clasica-si-galerie-fotografica/

Muzica Rădăcinilor – un concert de muzică clasică – va fi prezentat de către Comunitatea Meşteşugari Români, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale.

Un articol de Andrada Văsii|19 septembrie 2013

Muzica Rădăcinilor este un concert ce va fi prezentat de către Comunitatea Meşteşugari Români, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti  prin ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale.

Concertul de muzică clasică va avea loc sâmbătă, 21 septembrie 2013, de la ora 19.00, în Piaţa Sfântul Anton (lângă Hanul lui Manuc).

Muzica Rădăcinilor îi are ca invitaţi pe membrii grupului Playthoven (Anca Sinaci – vioară, Radu Sinaci – violoncel) şi se desfăşoară cu sprijinul partenerilor principali: Administraţia Fondului Cultural Naţional,  ArCuB ( Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti), Asociaţia Tradiţia Românească şi Senia Music.

În paralel, se va desfăşura expoziţia de fotografie în aer liber: „Muzica rădăcinilor – Arhetipuri din arta tradiţională românească şi influenţe în arta contemporană”.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Muzica Rădăcinilor”, cu desfăşurare în Berlin (2 august) şi Bucureşti ( 21 septembrie), şi este o iniţiativă a comunităţii Meşteşugari Români, ce beneficiază şi de sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Scopul proiectului „Muzica Rădăcinilor“ este descoperirea şi popularizarea patrimoniului imaterial aşa cum e reflectat în muzică şi artele vizuale.

Muzica Rădăcinilor – un compendiu muzical

„În centrul atenţiei“, explică Carmen Revencu, coordonatorul acestui eveniment, „se află motive auditive, care au migrat din muzica tradiţională, folclorică, în muzica clasică, după cum şi arhetipuri vizuale, care apar în mod repetitiv atât în arta meşteşugărească tradiţională, cât şi în cea modernă, contemporană. Am optat pentru formula Playthoven în cazul evenimentului Muzica Rădăcinilor de la Bucureşti, deoarece unul dintre obiectivele noastre este acela de a împrieteni publicul larg cu muzica clasică şi cu instrumentele tradiţionale acestui tip de muzică, pornind de la sonorită, care îi sunt acestuia familiare. ”

Playthoven a luat fiinţă în urma unei iniţiative inedite şi anume adaptarea instrumentelor clasice la diverse stiluri muzicale. Ideea s-a concretizat în timp, trecând prin mai multe formule şi încercări. Este un sunet nou, original, care acoperă ca stiluri atât muzica clasică în sensul ei tradiţional cât şi jazzul, rockul, folclorul, preluări şi prelucrări ale unor piese clasice într-un mod inedit, şi nu în ultimul rând coveruri, toate aceastea filtrate de personalitatea celor doi membri.

Muzica Radacinilor

Playthoven va lua parte la Muzica Rădăcinilor

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Anca Sinaci a explorat încă din anii facultăţii genuri alternative de muzică ce puteau integra instrumentul ei, vioara.

Radu Sinaci, membru al Orchestrei de Camera Radio, a fost dintotdeauna un împătimit al muzicii clasice, dar şi al jazzului, rockului şi…folclorului!

În completarea atmosferei create prin muzică, sunt introduse și elemente vizuale. Expoziţa fotografică de artă comparată prezintă influențe tradiționale, elemente arhetipale, precum și vechi motive arhaice din arta contemporană.

Fotografiile expuse, realizate în mare parte de fotograful Marius Caraman, aduc în faţa publicului sculpturi ale unor artişti români celebri: Marian Zidaru, Vasile Gorduz şi Mihai Sârbulescu, dar şi opere anonime ale unor meşteri populari români.

Foto credit: ArCuB, Playthoven

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.