„Nabucco”, un spectacol-eveniment la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/nabucco-un-spectacol-eveniment-la-cluj/

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentaţie excepţională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană şi baritonului Vasile Cătană, iluştrii prim-solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, distribuţia serii fiind onorată de invitaţii de talie internaţională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloş.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2017

O reverie despre libertate, pe care însuși Verdi o numea „inegalabila operă” prin care cariera sa artistică avea să înceapă cu adevărat, „Nabucco” este  una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală. Povestea legendară despre iubire, putere și umilință a fost inspirată din relatările biblice despre Nabucodonosor, regele Babilonului din secolul XII î.Chr., partiturile verdiene având la bază libretul istoric al lui Temistocle Solera. Inițial numită „Nabucodonosor”, opera lui Verdi abordează povestea sclaviei, înfrângerea și exilul evreilor în Babilon sub teroarea regelui nemilos. Premiera absolută a operei din anul 1842, la Scala di Milano, a răscolit publicul prin tema abordată și realismul cu care a fost redată, spectatorii săi interpretând-o precum un subtil îndemn la luptă împotriva austriecilor, pe atunci dominatori ai nordului Italiei. Verdi devenise, astfel, imediat după premieră, un inițiator și lider de suflet în lupta pentru libertate, opera sa un laitmotiv, iar celebra interpretare corală „Corul slavilor evrei” (celebrul Va pensiero) a primit statutul unui imn național.

Capodopera verdiană a fost îndelung aplaudată și pe scena clujeană cu ocazia recentei sale premiere montată la Opera Națională Română din Cluj în luna mai 2016, urmată de o reprezentație extraordinară în aer liber ce încheia stagiunea acelui an, impresionând mii de spectatori prezenți în Piața Unirii.

Luni, 11 decembrie 2017, publicul clujean se va bucura de un spectacol memorabil, onorat de invitații de renume mondial: soprana de origine sârbă Dragana Radaković , aclamată atât pe scenele europene, cât și la celebra Sydney Opera din Australia –revine la Cluj în rolul Abigaille, interpretat și cu ocazia premierei spectacolului din anul 2016; baritonul Sebastian Cătană, un nume celebru al Metropolitan Opera din New York și solist cu o carieră impresionantă în domeniul artei lirice internaționale – pășește acum pentru prima dată pe scena lirică a orașului natal în rolul principal Nabucco, închinând acest spectacol părinților săi, soprana Emilia Cătană și baritonul Vasile Cătană, reputați prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – și basul Marius Boloș,  solist remarcabil al Operei Naționale București, apreciat cu numeroase premii la concursuri lirice naționale și internaționale, în rolul Zaccaria. Le vor fi alături soliștii Operei Naționale Române din Cluj: Cristian Mogoșan, Liza Kadelnik, Cristian Hodrea, Eusebiu Huțan, Larisa Ștefan, acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta dirijorului David Crescenzi.  Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia îi aparține Lilianei Moraru.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.