Natalia Matsak şi Denys Nedak, pe scena românească, în „Lacul lebedelor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/natalia-matsak-si-denys-nedak-pe-scena-romaneasca-in-lacul-lebedelor/

Spectacolul „Lacul Lebedelor”, susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, va fi prezentat la Sala Palatului din Capitală pe 25 octombrie, de la ora 19.30. Spectacolul din 25 octombrie, de la Sala Palatului din Bucureşti, îi va avea ca solişti pe Natalia Matsak – prim-solistă a Operei […]

Un articol de |12 octombrie 2012

Spectacolul „Lacul Lebedelor”, susţinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, va fi prezentat la Sala Palatului din Capitală pe 25 octombrie, de la ora 19.30.

Spectacolul din 25 octombrie, de la Sala Palatului din Bucureşti, îi va avea ca solişti pe Natalia Matsak – prim-solistă a Operei Naţionale din Ucraina, alături de Denys Nedak – prim balerin al Operei Naţionale „T. Chevtchenko” din Kiev, potrivit unui comunicat.

Trupa de balet a Teatrului Naţional Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Vestit în Ucraina, dar şi în întreaga lume, colectivul a fost fondat în 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, cu numele „Baletul clasic din Kiev”.

Între anii 1989 şi 2005 ansamblul a fost condus de marele maestru al baletului ucrainean, laureat al premiului Vatlav Nejinsky, câştigător al concursurilor internaţionale de balet, recunoscut de Academia franceză de dans, dar cunoscut şi drept „Artist al poporului din URSS”.

Din 2005, Victor Litvinov este numit maestru de balet al ansamblului de balet ucrainean, iar din 2010 colectivul a fost preluat de maestrul de balet Tatiana Borovik.

Principala ţintă a activităţii artistice a corpului de balet este popularizarea şi păstrarea celor mai renumite balete clasice şi naşterea unor noi producţii de succes.

Repertoriul trupei de balet cuprinde peste 30 de spectacole, dar şi programe de concert şi recitaluri, printre care „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din Pădurea adormită”, „Giselle”, „La Bayadere” şi „Romeo şi Julieta”.

Natalia Matsak este starul baletului ucrainean, câştigătoarea competiţiilor de balet internaţional. Este premiantă în Competiţia Internaţională Serge Lifar din Kiev (medalia de argint în 2004), Competiţia Internaţională de Balet şi coreografie din Moscova în 2005 (medalia de bronz). La a şasea Competiţie Internaţională Serge Lifar din aprilie 2006 Natalia Matsak a câştigat medalia de aur. Balerina este invitată permanentă la gala concertului „Stelele Baletului Mondial” alături de cei mai buni artsiti din lumea întreagă. Natalia a fost aplaudată în Japonia, Coreea, Canada, Portugalia, Spania, Italia, Germania şi Mexic.

După ce a obţinut Diploma Şcolii de coregrafie din Odesa, în 2005, Denys Nedak a fost admis în corpul de balet al Operei Naţionale din Ucraina. A fost primul balerin licenţiat la concursurile internaţionale de dans din Kiev, (Ucraina) şi Moscova (Rusia). Stăpânirea perfectă a mişcărilor în rolurile clasice şi dramatice a fost pusă în evidenţă în reprezentaţii ca „Marceline”, „Nunta lui Figaro”; „Escamillo”, „Carmen-suita”; Tybalt în „Romeo şi Julieta”; Sigfrido în „Lacul lebedelor”, prinţ în „Schiaccianoci”, Albert în „Giselle”, principele Desire în „Frumoasa din pădurea adormită”.

Baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balşoi Teatr din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicală a lui Semen Riabov şi în coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obişnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aşa că nu a înţeles bogăţia partiturii. La aceasta s-a adăugat şi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaţii să fie un real eşec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 şi a fost un succes. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cea reprezentată în mod curent.

Bilete pentru spectacolul de la Bucureşti sunt disponibile în reţeaua Eventim, pe bilete.ro.

 

Sursa: Mediafax

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

20
/03
/17

În această seară (20 martie), de la ora 20:10, pe TVR 2 iubitorii teatrului pot vede în premieră spectacolul „Poker”, de Adrian Lustig, o preluare a producţiei Teatrului de Comedie. Spectacolul regizat de Alexandru Tocilescu a avut premiera oficială în 17 aprilie 2004.