Neamț Music Festival intră pe orbita Festivalului Internațional George Enescu 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/neamt-music-festival-intra-pe-orbita-festivalului-international-george-enescu-2019/

Neamţ Music Festival anunţă că în ediţia sa din acest an dedică o zi specială Festivalului Internaţional George Enescu. Piatra Neamţ se alătură, astfel, celorlalte 10 oraşe din ţară care participă în acest an în cea mai extinsă ediţie a Festivalului George Enescu de până acum, celebrând bucuria muzicii în spiritul moştenirii lăsate de marele compozitor român, George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2019

În sala de spectacol sau în aer liber, Neamț Music Festival oferă publicului prilejul de a se bucura împreună de muzică și demonstrează marea putere a muzicii de a uni și de a inspira. Un crez pe care l-a promovat și George Enescu, de aceea este o mare bucurie pentru noi să includem ediția din acest an a festivalului nostru sub strălucită egidă, conectând efervescentul oraș Piatra Neamț la marea muzică a lumii”, a spus Daniel Ciobanu, pianist și director artistic al Neamț Music Festival.

Pe data de 15 septembrie 2019, zi aflată sub patronajul Festivalului Internațional „George Enescu”, se vor asculta  Chopin şi Liszt, în interpretarea Orchestrei Romane de Tineret, considerată de gazdele de la Piatra-Neamț, cel mai în vogă ansamblu simfonic din România.

Sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea se va desfășura un tur de forță pianistic: Charles Richard Hamelin (Canada), în Concertul nr. 1 de Chopin; Alexander Ullman (Marea Britanie) în Liszt nr.1; Lukas Geniusas (Lituania) în Chopin nr. 2 şi Vitali Pisarenko (Rusia) în Liszt nr. 2.

Neamț Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediție și se va desfășura în perioada 12-15 septembrie 2019, propunându-le melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.

Din programul ediției 2019 a Neamț Music Festival: concert la două piane, cu Daniel Ciobanu și Petras Geniušas (Lituania), cu piese de Ravel – Suita Nr. 2 din Daphnis şi Chloe și I.Stravinski – Ritualul primăverii, cu video mapping și dans contemporan, un recital al pianistului italian Pietro Bonfilio cu piese de Dmitri Kabalevski, în contrapunct cu standarde de jazz interpretate de pianistul israelian Omri Mor, concert de jazz în aer liber, la Cetatea Neamțului cu Trio Omri Mor.

Neamţ Music Festival se va încheia cu concertul extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret, sub patronajul Festivalului Internațional George Enescu 2019, dirijată de Gabriel Bebeşelea, avându-i ca soliști pe Charles Richard Hamelin (Canada) cu Chopin, Alexander Ullman (Marea Britanie) cu Liszt, Lukas Geniusas (Lituania) cu Chopin şi Vitali Pisarenko (Rusia) cu Liszt.

Programul include, de asemenea, două cursuri de măiestrie de pian susținute de Petras Geniusas (Lituania) și – Graeme McNaught (Scoția), un concert caritabil susținut de studenții cursurilor de maiestrie pentru copiii din orfelinate locale și creațiile lansate în premieră de compozitorul francez, Pierre Audiger după rezidența de la Piatra-Neamț.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Foto: Neamț Music Festival – Alex Damian

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!