Nicolae Dumitru – recital-pledoarie dedicat lui Bach, la Teatrul Act
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-dumitru-recital-pledoarie-dedicat-lui-bach-la-teatrul-act/

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach”.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach“.

Acest spectacol se află deja la a treia ediţie la Teatrul Act din Bucureşti şi reprezintă alternarea momentelor de interpretare pianistică cu expuneri de improvizaţie liberă, legate de piesele interpretate.

Scopul spectacolului „Paradisul pierdut sau Patimile după Bach” este tocmai acela de a explora curente subterane ale creaţiei lui Bach şi a impactului său. Dorul după Bach, nevoia şi dorul după dialogul cu Dumnezeu se revarsă în creaţia lui, în regretul înăbuşit al pierderii dimensiunii acestui dialog.

Tocmai de aceea, prestaţia artistică nu adună pur şi simplu creaţii reprezentative ale lui Bach, ci urmează câteva coordonate ale Divinei Comedii Muzicale.

„În conştiinţa spiritual-mistică a umanităţii, ideea de pierdere a Paradisului a fost percepută dintotdeauna ca o renunţare conştientă la starea de graţie dăruită prin Harul Divin. La fel, renunţarea în secolul XVIII la gândirea polifonică a reprezentat o respingere conştientă a principalului instrument de comunicare muzicală cu Divinitatea, care a funcţionat şi s-a dezvoltat timp de un mileniu”, a spus artistul Nicolae Dumitru.

Experiment muzical la Teatrul Act

Concertul reprezintă un prim experiment de acest gen din România, inclus într-un proiect naţional, care cuprinde 15 oraşe filarmonice şi centre culturale. Reunit sub denumirea generică „ConCerto!”, acest proiect cuprinde evenimente educaţionale pentru elevi de liceu şi studenţi, precum şi recitaluri de stagiune.

„ConCerto!” este menit să stabilească o punte de comunicare între artist şi ascultător, o bază ideatică prin care tinerii să descopere plăcerea unui concert.

Nicolae Dumitru debutează pe scena Ateneului Român în mai 1987. Din 1990, sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine întâi stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului român, absolvent al Academiei Ruse de Muzică „Gnessin” la clasă maestrului emerit Mihail Sayamov, în 1998. Sub conducerea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001.

Nicolae Dumitru concert

Nicolae Dumitru, în concert la Sankt Petersburg

În calitate de solist, evoluează în compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, şi a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chişinău, dirijată de Valentin Doni.

Este solist invitat al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale Radio (împreună cu care realizează prima interpretare radio a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Federaţia Rusă), notează Mediafax.

Pe scena europeană susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Madrid, Barcelona şi Roma.

Foto credit: A Zincenco, Nicolae Dumitru

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.

10
/12
/15

Felicia Filip, Cristi Minculescu & IRIS, Monica Petrică & Răzvan Mazilu, Mihai Mălaimare & Teatrul Masca, Ducu Bertzi & Friends, Luiza Zan & Snaps Vocal Band și Orchestra Simfonică București, dirijată de Ciprian Teodorașcu. Toţi aceştia şi mulţi alţii, vineri, 18 decembrie, începând cu ora 19.00, la Sala Polivalentă, în cel mai mare eveniment de sărbători din București.

09
/12
/15

Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

09
/12
/15

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești.

08
/12
/15

Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi pianistul HORIA MIHAIL – se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (19.00), într-un eveniment în care iubitorii muzicii pot asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.

06
/12
/15

Portofoliul seriei de concerte JAZZAJ la ARCUB se completează sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 20:00, cu prestația muzicianului considerat de critici „cel mai valoros baterist de jazz al momentului”, Tudor Zaharescu. Jazzman-ul vine la ARCUB Batişte alături de o parte din colaboratorii săi pentru concertul Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project.

06
/12
/15

,,Suflet vagabond” este o poveste neterminată despre viața celor mereu pe drum – imaginată de o actriță și un muzician: Simona Măicănescu și Alex Simu. Ideea acestui spectacol s-a născut în 2014 pe scena celei de-a 15 ediții a Festivalului Cultural European din Alger, când cei doi artiști s-au hotărât să construiască împreună o poveste, a lor și a altor mii de oameni: povestea celor care călătoresc, umblă, aleargă întruna pentru că nu știu altfel să asculte lumea de azi.  

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Strauss Festival Orchestra Vienna răspândeşte, de Sărbători, fascinația Vienei Imperiale în toată România de-a lungul unui amplu turneu național, în care va susține 11 concerte în 9 orașe. La Bucureşti, concertul poate fi văzut pe 19 decembrie, la Sala Palatului.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.