Nicolae Herlea a murit. Baritonul avea 86 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-herlea-a-murit-baritonul-avea-86-de-ani/

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferinţă, la vârsta de 87 de ani. El a fost numit, de presa internationala, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2014

În seara zilei de 24 februarie a încetat din viaţă baritonul Nicolae Herlea, după o grea suferință, la vârsta de 86 de ani. El a fost numit, de presa internaţională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Născut la București, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naționale din București a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera “Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru “Regina Maria”.

În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării. Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase Opere ale lumii, printre care: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.

Rolul de referință al carierei sale a fost Figaro în “Bărbierul din Sevilla” de Rossini, dar de neuitat rămân și interpretările rolurilor principale de bariton din “Rigoletto”, “Paiațe”, “Bal mascat”, “Trubadurul”, “Tosca” și multe altele.

Mari artiști ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov și alte nume de legendă, care îl considerau pe românul Herlea deținătorul uneia dintre cele mai calde și mai frumoase voci.

În ultimii ani Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto “Hariclea Darclee” de la Brăila, unde sfătuia și încuraja cei mai talentați tineri cântăreți români.

Nicolae Herlea

A fost recompensat cu numeroase titluri și decorații, printre care cel de “Artist al Poporului” și “Steaua României”. Artiștii Operei Naționale București și întregul colectiv al teatrului își exprimă adânca durere pentru pierderea unui solist neprețuit, care a adus glorie primei scene lirice a țării și care reprezintă una dintre marile valori culturale ale României.

Foto cu Nicolae Herlea – wikipedia

07
/06
/19

VAMA a lansat cel mai nou single al formației, Pe de rost. Versurile cântecului, construite din perspectiva unui elev de liceu, au fost inspirate de o întâlnire întâmplătoare dintre Tudor Chirilă și o elevă din clasa a 8-a, care a venit să-i ceară un autograf. Intrând în vorbă cu ea, Tudor a întrebat-o în treacăt dacă mai au de învățat pe de rost comentariile la română și, spre surprinderea lui, răspunsul a fost afirmativ.

30
/05
/19

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași. 

29
/05
/19

În prag de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian ASTOR PIAZZOLLA. Miercuri, 5 iunie (19.00), ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO - sub bagheta dirijorului italian ROBERTO SALVALAIO - și violoncelistul RĂZVAN SUMA vă propun un program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho, Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde.

23
/05
/19

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.