Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery & Louis de Funès
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicu-constantin-antoine-de-saint-exupery-si-louis-de-funes-31-iulie/

Într-o zi de 31 iulie se năşteau actorul Louis de Funès, scriitorul Antoine de Saint-Exupery, autorul cunoscutei povestiri Micul Prinţ, şi actorul român Nicu Constantin.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2016

Tatăl lui Nicu Constantin, Tudor Constantin, provenea din localitatea albaneză Korcea, de unde se trag și strămoșii lui Ion Caramitru, George Vraca și Victor Eftimiu, și a ajuns în România în anul 1910.

Actorul îşi amintea că toate casele care existau în fostul oraş Movilă (actualul Eforie Sud) purtau pecetea muncii tatălui său. Mama actorului, Ecaterina, era grecoaică din Ianina şi sosise în Constanţa în 1913-1914. Ecaterina şi Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 şi au avut şapte copii: Petre, Constanţa, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu – viitorul actor şi Lică.

Nicu Constantin a adunat peste 30 de filme de scurt şi lung metraj, 600 de emisiuni de radio şi 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Tot într-o zi de 31 iulie:

1431: Prima atestare internă a orașului Piatra Neamț.

1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad.

1919: A doua renunțare la tron a Prințului Carol al României (revenit la 20 februarie 1920).

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry

1944: Scriitorul și aviatorul Antoine de Saint-Exupéry se lansează într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane; avionul său este doborît și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut.

1957: A intrat în funcțiune primul reactor atomic românesc.

1976: NASA publică faimoasa fotografie „Fața de pe Marte”, făcută de Viking 1.

S-au născut:

1914: Louis de Funès. 
Supranumit „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”, Louis de Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Deşi a avut un succes enorm în majoritatea ţărilor europene şi în vestul Asiei, iar în Franţa a fost votat cel mai popular actor francez (într-un sondaj de opinie din 1968), acesta a rămas un anonim în țările anglofone.

1919: Primo Levi, chimist și autor italian (d. 1987)

1938: Nicu Constantin, actor român de teatru și film (d. 2009)

1944: Geraldine Chaplin, actriță americană, fiica lui Charlie Chaplin

1949: Mircea Baniciu, compozitor și interpret român de muzică ușoară

1962: Wesley Snipes, actor american

S-au stins din viaţă:

1726: Nicolaus II Bernoulli, matematician elvețian (n. 1695)

1784: Denis Diderot, filosof francez (n. 1713)

1886: Franz Liszt, pianist de origine maghiară (n. 1811)

1944: Antoine de Saint-Exupery, scriitor și pilot francez (n. 1900)

2009: Sir Bobby Robson, fotbalist și antrenor englez (n. 1933)

Foto cu Nicu Constantin, Antoine de Saint-Exupery şi Louis de Funès – Cinemagia

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.