NIK BÄRTSCH’S RONIN, în concert la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/nik-bartschs-ronin-in-concert-la-bucuresti/

Joi, 1 octombrie, ora 19.30, la Sala Radio din Bucureşti, Jazz:ish vă prezintă concertul cvartetului RONIN, un proiect al celebrului pianist elveţian Nik Bärtsch.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2015

„Muzica misterioasă a lui Bärtsch va rezista mai mult timp decât muzica efemeră pe care masele par să o prefere.” Stuart Nicholson, The Observer (UK)

RONIN a fost înființat în 2011 de către compozitorul și pianistul Nik Bärtsch, împreună cu Kaspar Rast (tobe), Sha (bass, contrabas, clarinet, alto sax) și Thomy Jordi (bass, înlocuit de Björn Meyer în 2011). Percuționistul Andi Pupato a fost de asemenea membru al trupei între 2002-2012. Muzica lor urmează consecvent aceeași viziune estetică sub diferite variante instrumentale: crearea unui efect maxim utilizând cât mai puține mijloace muzicale.

Nik Bärtsch’s Ronin îmbină inteligent elemente de jazz, funk, muzică clasică contemporană sau muzică ritualică japoneză, rezultatul fiind un original „Zen Funk”, cum şi-au botezat ei înşişi stilul.

„Numindu-i pe James Brown și Kurosawa ca influențe, „Zen-funk-ul” lui Bärtsch este de un minimalism ce nu riscă destructurarea pentru că nu insistă prea mult pe un singur ritm. Construit pe figuri repetitive de pian, clarinet, bass și o doză dublă de percuție, aceste „module” improvizează nu notă cu notă, ci prin secțiuni surprinzătoare.” Tom Hull, Village Voice (USA)

În 2011, The Wall Street Journal a ales show-ul live al trupei Ronin printre cele mai bune șase show-uri ale anului, alături de cele ale lui Björk, Radiohead, Patti Smith, Feist și Anna Calvi, iar în 2015 Bärtsch a fost nominalizat la Premiile Muzicale Elvețiene, oferite de către Biroul Federal al Culturii.

“Pianistul elvețian Bärtsch e posibil să fi făcut primul disc jazz post-Ecstasy. Stilul pe care el îl denumește „zen-funk” combină minimalismul repetitiv al lui Steve Reich cu groove-ul ușor de digerat al lui James Brown… Bärtsch își trage influențele din filosofia Orientală și din muzica lui John Cage pentru a crea o muzică ce pulsează și care ar trebui să placă în egală măsură și iubitorilor de jazz și dar și celor care preferă mai degrabă muzica electronică sau experimentală.” Kerstan Mackness, Time Out (UK).

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

JAZZ:ISH este o platformă culturală care incorporează o serie de evenimente și concerte jazz, al cărei scop este acela de a deveni o interfață pentru noua generație de consumatori ai muzicii de gen.

17
/09
/15

Ediţia #10 a eXplore festival - Bucharest International Contemporary Performance Festival se va desfăşura la WASP – Working Art Space and Production în perioada 18 septembrie – 15 noiembrie. Festivalul încurajează schimbul de experienţă şi promovarea tinerilor artişti prin spectacole, performance-uri, prezentări work-in-progress, workshop-uri, lecture-uri şi proiecţii de filme de artă.

15
/09
/15

"Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” - Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.

15
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz îi aşteaptă pe iubitorii muzicii între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu. Dacă săptămâna trecută am rupt misterul anunţându-i pe Ambrose Akinmusire Quartet şi Miroslav Vitouš & Emil Viklicky , astăzi continuăm cu două grupuri care redefinesc termenul de inovaţie muzicală. Ludici, cameleonici sau virtuozi, invitaţii de sâmbătă vor fi greu de uitat.

14
/09
/15

Zilele Bucureștiului fac orașul să pulseze. Între 18-20 septembrie, te invităm să descoperi și să te bucuri de un București plin de viață, unde iubitorii de cultură urbană se vor delecta cu primul festival de muzică alternativă din oraș - SOUND & VISION, iar noaptea de 19 spre 20 septembrie va radia de energie datorită unui eveniment unic în care arta și tehnologia se unesc spre delectarea publicului – Noaptea Albă a Bucureștiului.

13
/09
/15

A X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 30 octombrie și 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj și Iași. Abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până pe 28 septembrie.

10
/09
/15

Fascinanta lume vieneză se va deschide și în acest an publicului din România prin intermediul unui spectacol 100% vienez – Christmas in Vienna. Pentru al șaptelea an consecutiv, Strauss Festival Orchestra Vienna, dirijată de maestrul Willy Büchler, cu participarea extraordinară a sopranei vieneze Monika Mosser, va susține un amplu turneu în România, care va începe pe 9 decembrie în Timișoara și se va încheia pe 19 decembrie, la Sala Palatului din capitală.

10
/09
/15

3 zile și 3 nopți de muzică - Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival își deschide porțile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus și The Ark, din București.

09
/09
/15

Ambasada României din Paris va găzdui pe 13 octombrie 2015 un recital al tânărului tenor George Ionuţ Vîrban. Câştigător al Premiului Radio România Cultural la concursul internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, George Ionuţ Vîrban a fost şi cel el mai tânăr invitat la Promenada Operei de pe 29 august.

07
/09
/15

Televiziunea Română continuă şi în această săptămână să aloce spaţii importante Festivalului Internaţional George Enescu. Este o săptămână în care publicul care nu poate fi prezent în sălile de concerte, să urmărească prin intermediul TVR, pe micul ecran sau online, mari orchestre ale lumii precum: London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau Orchestra de Cameră din Paris.

07
/09
/15

Spectacolul „Un minut de dans sau Uf!“ marchează 50 ani de la debutul lui Gigi Căciuleanu pe scena Teatrului Mic. Creaţia coregrafică este dedicată călăuzei sale spirituale şi artistice, profesoarei Miriam Răducanu sau‘Măiastra’ (aflată în sală la reprezentaţia din 05 septembrie 2015!).

07
/09
/15

“Adevărul este că în acele momente în care un artist păşeşte pe scenă nu se gândeşte la nimeni şi nimic. Este el împreună cu Dumnezeu şi cu ceea ce ştie că va trebui să interpreteze, să convingă, să dăruiască. Dacă te-ai lăsa copleşit de emoţii şi nu te-ai controla, ai leşina pe loc.” - Angela Gheorghiu. Soprana română împlineşte, astăzi, 50 de ani.