Concert al Festivalului „George Enescu“ pentru militarii români întorși din Afganistan
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-al-festivalului-george-enescu-pentru-militarii-romani-intorsi-din-afganistan/

George Enescu, J.S. Bach, W. A. Mozart si Ludwig van Beethoven. Altfel spus, joi, 10 septembrie 2015, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, Adrian Leonard Mociulschi (pian) şi Nicolae Voiculeţ (nai) vor susţine, la Curtea de Argeş, un concert în faţa militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada“, recent revenit din Afganistan.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2015

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale.Afganistan

Muzicienii vor interpreta lucrări ale compozitorilor amintiţi mai sus.

Demersul comun al ICR și MAPN are ca premize ideea că în actualul context internațional, cultura joacă un rol esențial ca element pacificator, generator de identitate, ce oferă posibilitatea de dialog și de prevenție a conflictelor, iar  muzica se situează dincolo de religie sau naționalitate.

Recitalul constituie și un prilej de a rememora gestul emoționant al lui George Enescu, din urmă cu aproape 100 de ani, de a cânta pentru răniţii de pe frontul Primului Război Mondial.

În 1916, timp de trei luni, Enescu a concertat, gratuit, în spitalele bucureştene şi din provincie, aducând bucurie şi alinare soldaţilor români răniţi în cumplitele lupte ale primei conflagraţii mondiale.

Anul 1917 îl va găsi continuându-şi seria de concerte de binefacere pentru răniţii şi orfanii de război.

Foto: Festivalul  George Enescu, Afganistan – facebook

24
/03
/20

Unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului trecut, Béla Bartók s-a născut pe 25 martie 1881 la Sânnicolau Mare (azi în Banat, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar). Pianist virtuoz, compozitor inovator, mare culegător și cercetător de folclor, el a redefinit muzica clasică în secolul XX.

20
/03
/20

Primul festival boutique din România, AWAKE, a decis să anuleze cea de-a patra ediţie a evenimentului. Aceasta era programată între 14 şi 16 august 2020, pe spectaculosul domeniu Teleki din Gorneşti, Mureş, cu un line-up impresionant ce propunea ca headlineri artişti precum JP Cooper, Asaf Avidan, White Lies, Dubioza Kolektiv, Viţa de Vie “În Corzi”, Asian Dub Foundation, Dimension, Camo & Krooked. AWAKE va anula toate concertele stabilite pentru ediţia de anul acesta a festivalului.

20
/03
/20

Radio România Cultural sporește semnificativ difuzarea artiștilor români a căror activitate este puternic afectată de epidemia de coronavirus. Începând de astăzi, postul va promova și difuza cu prioritate creații muzicale interpretate de artiștii români, oferind astfel publicului șansa de a se întâlni cu interpreții preferați, în contextul anulării tuturor evenimentelor culturale. Întregul format muzical al postului se va axa preponderent pe muzica sau interpretarea românească.

20
/03
/20

Dat fiind contextul global, echipa #TAMTAMFestival, organizatorul evenimentului cu același nume, decis să își regândească activitatea, aceea de antreprenor cultural, lansând inițiativa #ScenaVirtualaTamTam începand cu 20.03.2020.

18
/03
/20

Organizatorii au făcut anunțul oficial în urmă cu puțin timp: concursul din luna mai, de la Rotterdam, nu se va mai organiza în contextul actualei pandemii COVID-19. În conformitate cu precizările făcute de aceștia, au fost evaluate o multitudine de alternative, însă incertitudinea generată de situația curentă, precum și restricțiile implementate de guvernele țărilor participante au făcut imposibilă continuarea pregătirilor pentru acest eveniment de amploare.

17
/03
/20

”Zilele acestea cuvântul cheie ar trebui să fie solidaritate”, susține filosoful Mihai Șora, în timp ce actrița Maia Morgenstern mărturisește: ”Oamenii trebuie să nu își piardă încrederea, să fie convinși că arta, teatrul, cultura reprezintă un factor esențial al existenței noastre.”

15
/03
/20

Cum deocamdată cam suntem în vacanță forțată acasă, iar printre cele mai interesante plăceri (acum și mereu) sunt muzica și mâncarea, ne-am gândit să îmbinăm aceste două delicii cu povești despre relația dintre câțiva mari compozitori și arta culinară.

Page 1 of 14512345...102030...Last »