Noaptea Albastră a Autismului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-albastra-a-autismului-2020/

Clădiri importante din Bucureşti se iluminează în albastru în semn de solidaritate faţă de cele peste 30 000 de persoane cu autism care trăiesc în România.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2020

Lor li se alătură peste 100 de instituții, companii și ONG-uri care iluminează simbolic în digital spațiul lor virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este un gest de atenție și încurajare pe care Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Cultură și Artă, cu sprijinul RO TSA și FEDRA, și partenerii lor îl fac pe 2 aprilie de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este sărbătorită în toată lumea pe 2 aprilie și deși în alți ani a adunat sute de mii de oameni în activități deschise publicului, anul acesta #stămacasă și aprindem simbolic lumina albastră pentru a rămâne împreună, solidari și conștienți de situația celor peste 30 000 de persoane cu autism din România.

Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate și atenție, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociațiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situației de urgență. Încercăm totodată să aducem și o mică bucurie, puțină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate și anxietate. – Daniela Bololoi, psiholog și președinte Help Autism.

În parteneriat cu Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Societatea Română de Radiodifuziune prin Sala Radio, Sky Tower și Timpuri Noi Square – clădiri simbol din București vor fi iluminate în albastru (culoarea autismului) începând cu ora 19:00.

Vor prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia clădirii sau website-ul: Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic prin iluminarea Arcului de Triumf, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Palatul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Infoeuropa, Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Pandorra Story Style, Teatrul Excelsior, Timpuri Noi Square, Dyfashion, Mercury 360, Asociația Culturală ISVOR și multe alte companii. Lor li se alătură cele peste 100 de ONG-uri care sprijină prin servicii sociale și de recuperare cele 30 000 de persoane cu autism din România, parte a FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist și a rețelei RO TSA.

Ediția 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem: solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate la domiciliu, atenți la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autist, conștienți că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească, încrezători că vom continua astfel să construim o Românie în care mințile aparte fac real parte din comunitate.

Tot joi, 2 aprilie, Help Autism invită românii să folosească filtrul “Noaptea Albastră” pentru a trimite un mesaj de încurajare pe Facebook sau Instagram, iar companiile să ilumineze simbolic pagina web folosind filtrul disponibil la: https://www.helpautism.ro/campanii/2-aprilie-izolare-continua

Noaptea Albastră a Autismului este parte a proiectului SUFLET ÎN CULORI, în cadrul căruia se desfășoară concertul caritabil de muzică clasică, ce marchează, de 7 ani, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Anul acesta concertul a fost reprogramat pentru data de 28 iunie, pe scena Ateneului Român, și va fi susținut de artiști ai scenei mondiale: Ansamblul VIOLONCELLISSIMO fondat și condus de violoncelistul Marin CAZACU, soprana Laura TĂTULESCU, mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU, tenorul suedez Kristofer LUNDIN, pianista Luminița BERARIU. Concertul va fi prezentat de Mihaela TATU. Mai multe detalii pe https://www.bilete.ro/suflet-in-culori/

De 10 ani, Help Autism îi sprijină pe copiii cu autism din România să-și atingă potențialul printr-un mix de terapii și pe familiile lor să găsească soluții financiare și a păstra echilibrul familiei prin consiliere psihologică și programe de învățare a terapiei. În perioada carantinei, Help Autism, deși a închis cele 5 centre, ajută familiile din România să continue programul de terapie prin conectarea cu părinții și terapie supervizată online. De asemenea, oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism și terapeuților din România la 14 programe de lucru prin aplicația educațională ABA kit și platforma de evaluare a evoluției Edu ABA și deschide un fond de urgență pentru asociațiile locale grav afectate economic de criza generată de Covid-19.

Organizatori: Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

Parteneri Noaptea Albastră a Autismului: Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Kaufland România, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, Teatrul Excelsior și Timpuri Noi Square.

Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Palatul Culturii, Filarmonica George Enescu, Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Infoeuropa, Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Parteneri: Tarom, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase și Povești, Body Mind Spirit Expo, Gala Societății Civile, Pilgrim Project, Pandorra Story Style, Dyfashion, Asociația Culturală ISVOR, Mercury 360

Parteneri Media: Agerpres, BlitzTV, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România București, Radio Trinitas, Radio Clasic, Itsy Bitsy Radio, Revista Insigth Tarom, Revista Tangou – Marea Dragoste, Revista Femeia, Revista Mămica, Bookhub, Literomania, Verbs describe us, Promenada Culturală, LiterNet.ro, Qbebe, Business24, Ziare.com, Jurnalul de Afaceri, Agentiadearte.ro, B365.ro, SensoTV, Calendar Evenimente, Ziarul Metropolis, Revista Urbea Mea, Catchy, ArtOut, Republika Kritica, InOras.ro, Bucharest Cultural Events, IQads, Orasulmeu, Bucureștii vechi și noi, PRwave, 4arte.ro, Onlinegallery.ro, Autentici.info, Jurnal de București, www.bzi.ro, Ceașca de Cultură, Artline.ro, România Pozitivă, RoEvents, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR

 

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.