Echipa curatorială prezintă situația la zi a programului Timișoara 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/echipa-curatoriala-prezinta-situatia-la-zi-a-programului-timisoara-2023/

Centrul de Proiecte Timişoara împreună cu Echipa Curatorială Timişoara 2023 au găzduit o întâlnire cu operatorii culturali, presa şi invitaţi: manageri culturali, artişti şi reprezentanţi ai industriilor creative.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Întâlnirea, pe care organizatorii doresc să o reia lună de lună, și-a propus să prezinte progresele și situația la zi a programului Timișoara 2023, cu șase luni înainte de exercitarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În acest sens, evenimentul a adus în atenția publicului programele și evenimentele – expoziții, lansări, rezidențe, concerte – care constituie programul cultural central Timișoara 2023 actualizat de către echipa curatorială conform dosarului de candidatură aprobat de către Comisia Europeană.

”Mă bucur să anunț public că evenimentul oficial de deschidere al programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii va fi în 17 – 19 februarie 2023. Evenimentele culturale premergătoare Capitalei Culturale au început încă din această primăvară. În noiembrie vom avea o conferință internațională împreună cu Elefsina și Veszprém, celelalte două orașe capitale culturale de anul viitor pentru a prezenta oferta de evenimente pentru 2023.

Până atunci, urmează un program intens de promovare. Chiar mâine voi fi la București la o întâlnire cu peste 20 de ambasadori din țări ale Uniunii Europene și nu numai care doresc să contribuie la promovarea Timișoarei și a Capitalei Culturale în țările lor. Este un efort diplomatic fără precedent în istoria orașului nostru, pe măsura titlului european pe care îl deținem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primarul Municipiului Timișoara a făcut o recapitulare a susținerii municipalității pentru program. Din cei 6 milioane de euro alocați în 2022 pentru programul Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara a acordat apelul Boarding Station 10.606.947 lei în finanțări nerambursabile, fiind semnate cu operatorii incluși în programul central toate contractele pentru proiectele și evenimentele din acest an. Această finanțare înseamnă: peste 1800 de artiști și operatori culturali implicați, 55 de artiști în rezidențe, 329 de evenimente și producții locale, peste 1300 de voluntari incluși în proiecte, precum și colaborări cu operatori și instituții din 26 de țări europene.

Membrii echipei curatoriale au scos în evidență oferta culturală vastă din acest an a operatorilor culturali din programul Timișoara 2023, precum și colaborările de amploare cu parteneri europeni, care urmează să atingă potențialul maxim în 2023. Alexandra-Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara, a anunțat că, începând cu luna septembrie, operatorii culturali și instituțiile culturale vor avea la dispoziție noi oportunități de implicare și colaborare în cadrul programului cultural Timișoara 2023, prin apeluri deschise pentru completarea și consolidarea acestuia.

Echipa curatorială, aflată în contact constant cu reprezentanții juriului european, Comisiei Europene, precum și orașele din familia Capitalelor Europene ale Culturii, au trecut în revistă ultimele consultări și colaborări la nivel european. Orașele deținătoare ale titlului și instituțiile culturale europene vor avea o prezență consistentă în Timișoara în anul 2023, prin apeluri și finanțări dedicate la nivel european. Pentru a crește impactul și vizibilitatea titlului de Capitală Europeană a Culturii, cele trei orașe care vor primi titlul, Timișoara, Elefsina și Veszprém, vor anunța în același timp, în luna noiembrie, programul cultural detaliat pentru anul 2023.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.