Echipa curatorială prezintă situația la zi a programului Timișoara 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/echipa-curatoriala-prezinta-situatia-la-zi-a-programului-timisoara-2023/

Centrul de Proiecte Timişoara împreună cu Echipa Curatorială Timişoara 2023 au găzduit o întâlnire cu operatorii culturali, presa şi invitaţi: manageri culturali, artişti şi reprezentanţi ai industriilor creative.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Întâlnirea, pe care organizatorii doresc să o reia lună de lună, și-a propus să prezinte progresele și situația la zi a programului Timișoara 2023, cu șase luni înainte de exercitarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În acest sens, evenimentul a adus în atenția publicului programele și evenimentele – expoziții, lansări, rezidențe, concerte – care constituie programul cultural central Timișoara 2023 actualizat de către echipa curatorială conform dosarului de candidatură aprobat de către Comisia Europeană.

”Mă bucur să anunț public că evenimentul oficial de deschidere al programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii va fi în 17 – 19 februarie 2023. Evenimentele culturale premergătoare Capitalei Culturale au început încă din această primăvară. În noiembrie vom avea o conferință internațională împreună cu Elefsina și Veszprém, celelalte două orașe capitale culturale de anul viitor pentru a prezenta oferta de evenimente pentru 2023.

Până atunci, urmează un program intens de promovare. Chiar mâine voi fi la București la o întâlnire cu peste 20 de ambasadori din țări ale Uniunii Europene și nu numai care doresc să contribuie la promovarea Timișoarei și a Capitalei Culturale în țările lor. Este un efort diplomatic fără precedent în istoria orașului nostru, pe măsura titlului european pe care îl deținem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primarul Municipiului Timișoara a făcut o recapitulare a susținerii municipalității pentru program. Din cei 6 milioane de euro alocați în 2022 pentru programul Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara a acordat apelul Boarding Station 10.606.947 lei în finanțări nerambursabile, fiind semnate cu operatorii incluși în programul central toate contractele pentru proiectele și evenimentele din acest an. Această finanțare înseamnă: peste 1800 de artiști și operatori culturali implicați, 55 de artiști în rezidențe, 329 de evenimente și producții locale, peste 1300 de voluntari incluși în proiecte, precum și colaborări cu operatori și instituții din 26 de țări europene.

Membrii echipei curatoriale au scos în evidență oferta culturală vastă din acest an a operatorilor culturali din programul Timișoara 2023, precum și colaborările de amploare cu parteneri europeni, care urmează să atingă potențialul maxim în 2023. Alexandra-Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara, a anunțat că, începând cu luna septembrie, operatorii culturali și instituțiile culturale vor avea la dispoziție noi oportunități de implicare și colaborare în cadrul programului cultural Timișoara 2023, prin apeluri deschise pentru completarea și consolidarea acestuia.

Echipa curatorială, aflată în contact constant cu reprezentanții juriului european, Comisiei Europene, precum și orașele din familia Capitalelor Europene ale Culturii, au trecut în revistă ultimele consultări și colaborări la nivel european. Orașele deținătoare ale titlului și instituțiile culturale europene vor avea o prezență consistentă în Timișoara în anul 2023, prin apeluri și finanțări dedicate la nivel european. Pentru a crește impactul și vizibilitatea titlului de Capitală Europeană a Culturii, cele trei orașe care vor primi titlul, Timișoara, Elefsina și Veszprém, vor anunța în același timp, în luna noiembrie, programul cultural detaliat pentru anul 2023.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.