Nocturne de Poezie contemporană, pe terasa blocului Magheru One
https://www.ziarulmetropolis.ro/nocturne-de-poezie-contemporana-pe-terasa-blocului-magheru-one/

ARCEN deschide sezonul lecturilor de poezie contemporană în centrul Bucureştiului, lansând a 5-a ediţie a Nocturnelor de Poezie, în cadrul District 40,  vineri, 12 iulie, de la ora 21.00 la miezul nopţii, pe terasa blocului Magheru One.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2019

A 5-a ediție a Nocturnelor de Poezie, eveniment organizat de ARCEN în cadrul proiectului său model District 40, cuprinde 8 nocturne, desfășurate în fiecare vineri, de la orele 21.00, între 12 iulie și 13 septembrie, pe terasa blocului Magheru One.

Temele pe care le propune publicului iubitor de poezie ediția 2019 a Nocturnelor sunt: vulnerabilitatea, sinceritatea, iubirea, trei decenii de poezie scrisă fără cenzură, rezistența civică, jocul și moartea.

Pe 12 iulie, începând cu ora 21.00, pe terasa blocului Magheru One – granița de vest a District 40, are loc primul eveniment din cadrul Nocturnelor de Poezie Contemporană 2019, la care este invitat scriitorul și poetul Dan Sociu. Lecturile de poezie și dialogul cu Dan Sociu vor invita publicul la reflecție și discuție despre trăirea autentică, sinceritate, introspecție, transformare, întoarcerea la noi înșine, reveria tinereții, viață și moarte.

Experiența nocturnă marca District 40 va fi întregită de muzica selectată de DJ Iulian Morar, savurată cu un pahar de prosecco sau vin. Accesul se face pe bază de bilet, care poate fi cumpărat aici. Locurile sunt limitate.

Ediția din acest an a Nocturnelor de Poezie Contemporană aduce în fața publicului cea mai consistentă și mai diversă selecție de scriitori, poeți consacrați, poeți nedebutanți și poeți recunoscuți pentru atitudinile civice luate în ultimii în ani în spațiul public, lecturi în premieră din volume nepublicate și dialoguri inedite între poeți.

Șaisprezece scriitori vor citi poezie deasupra orașului: Dan Sociu, Anastasia Gavrilovici și Livia Ștefan, Robert Șerban și Sorin Gherguț, Vasile Leac și Robert Gabriel Elekes, Elena Vlădăreanu și Ioana Vintilă, Mircea Andrei Florea, Luca Ștefan Ouatu, Cosmin Perța și Diana Geacăr, Radu Vancu, Constantin Abăluță și Teona Galgoțiu.

Nocturnele de Poezie 2019 reflectă maturizarea proiectului District 40 și modul în care acesta concretizează starea de spirit pe care o însuflețește ARCEN: „Cultură și trăire cu rezon pentru București”. Desfășurate într-un context unic – lectură sub cerul liber, noaptea, pe un acoperiș la care nu are acces decât publicul iubitor de poezie al ARCEN – Nocturnele răspund nevoii de poezie, autenticitate și reflecție pe care o presupune con|viețuirea într-o stare de spirit propusă de District 40.

Pornite acum 5 ani din dorința de a apropia oamenii de poezia contemporană prin punerea ei într-un context inedit, cald și accesibil, Nocturnele de Poezie se bucură de un public numeros și fidel, animat de starea de spirit însuflețită de ARCEN și oglindită de District 40.

„Am vrut să explicăm oamenilor, și chiar nouă înșine, ce este poezia”, spune Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN, “și am ajuns la o frumoasă definiție, dată de Ioan Es Pop încă de la prima ediție a Nocturnelor: ‘Poezia e drumul cel mai scurt de la cele văzute la cele nevăzute, de la trecut la viitor, de afară înăuntru.’ Ce-ar mai fi de spus? Poate faptul că la Nocturne poezia te învăluie încă din liftul care te urcă pe acoperiș. După ce treci de acces, cele 12 secunde de mers cu liftul până deasupra orașului sunt despre poezie sau cu poezie, de fiecare dată alt poem, spus de altcineva.”

 ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate. Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Foto: Nocturne de Poezie contemporană – facebook

12
/03
/21

Raftul colecțiilor de istorie al Editurii Corint s-a îmbogățit recent cu trei volume valoroase: Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan de Cătălin Gomboș, Au fost odată două orașe. New York și București la 1900 de Mariana Neț și Prin cetatea lui Bucur. Trecutul viu de Pia Alimăneștianu. În pregătire, luna aceasta: Dragă Zari. Povești nespuse ale unor femei din Afganistan de Zarghuna Kargar.

10
/03
/21

Miercuri, 10 martie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești și Polirom (facebook.com/Carturesti și facebook.com/polirom.editura), Bogdan Crețu și Ovidiu Șimonca vor avea un dialog despre literatură, critică literară, inorogi și alte dihănii, pornind de la volumele „Cornul Inorogului” (Polirom, 2021) și „Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir”(Cartier, 2021).

09
/03
/21

Voce unică a noii generații de scriitori germani, Daniela Krien a primit, în 2020, pentru opera sa în proză, Sächsischer Literaturpreis. Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Iubirea în caz de urgență”, recent apărut la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei”, în traducerea Danielei Ștefănescu.

07
/03
/21

Marți, 9 martie, la ora 19.30, puteți asista la o întâlnire #Live #Online cu Andrei Cornea și Cristian Pătrășconiu despre volumul „Excepția.O încercare de antropologie filozofică”, recent apărut la Humanitas.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

03
/03
/21

Joi, 4 martie, începând cu ora 18.00, Editura Pandora M și British Council România îi invită pe iubitorii de literatură la un dialog online ce are în centru romanul „Hamnet” de Maggie O’Farrell, cartea anului 2020.

25
/02
/21

Festivalul Despre lumea în care trăim, seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA, a ajuns la a patra ediție și va aduce și anul acesta în fața publicului subiecte importante, care descriu vremurile prin care trecem, neuitând de contextul care ne-a adus aici, și invitați care propun perspective noi, foarte bine documentate.

24
/02
/21

„Apeirogon”, romanul irlandezului Colum McCann, este una dintre cele mai cuprinzătoare cărți care abordează conflictul dintre Israel şi Palestina în mileniul III.

18
/02
/21

Colecția „Top 10+”, unul dintre cele mai de succes proiecte editoriale Polirom, a împlinit zece ani de existență.