Noiembrie cu multe spectacole la Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/noiembrie-cu-multe-spectacole-la-metropolis/

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuţi dramaturgi români contemporani şi internaţionali, proiecte câştigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinţei, largheţea sufletului uman, frumuseţile şi grozăviile lumii noastre, poveşti cu ecouri largi pentru tineri şi adulţi – din 3 noiembrie.

Un articol de Cristina Enescu Aky|31 octombrie 2023

Vineri 3 noiembrie și sâmbătă 15 noiembrie, ora 19:30 – Sala Mică

DISCO REGRET de Doru Vatavului

Regia: Irisz Kovacs. Scenografia: Clara Ștefana. Distribuția: Ioana Abur, Cezar Antal, Iosif Paștina

Într-o încercare de a-și lua mintea de la suferința provocată de divorț, Toni, un tânăr regizor, decide să facă un film despre căsnicia părinților lui. „De-a lungul acțiunii dramatice, Mama și Tata sunt umanizați și redevin Luminița și Alin, le putem vedea ambițiile și visele juxtapuse realității actuale: o monotonie care rezultă din anii lungi de căsnicie, muncă și creșterea copilului. Compromisurile și frustrările se adună, fiecare jertfind dorințele proprii pentru buna funcționare a familiei, iar fanteziile lor se surpă sub greutatea timpului. Spectacolul își propune, deci, să radiografieze o căsnicie dintr-o dublă perspectivă: ce înseamnă ca o relație să reușească, ce înseamnă ca ea să eșueze?” (regizoarea Irisz Kovacs)

Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Sâmbătă 4 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

WEEKEND COMEDY de Jeanne și Sam Bobrick

Regia: Dragoș Câmpan. Scenografia: Iulia Gherghescu. Distribuția: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Mărcoiu, Cristian Popa

Un cuplu în vârstă închiriază o cabană timp de un weekend. Simultan, doi tineri decid și ei să petreacă același weekend la cabana unde s-au cunoscut. Singura problemă? Cabana este aceeași, în ambele cazuri. „Obsesia că nu avem loc unii de alții devine din ce în ce mai acută în societate. Am abordat acest subiect în câteva dintre spectacolele mele. De data aceasta, sub forma luptei între generații, cu final pozitiv și reconciliere, unde cei tineri se aleg cu o lecție despre responsabilitate și asumare, iar cei vârstnici cu un imbold spre aventură și romantism.” (regizorul Dragoș Câmpan)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

 

Duminică 5 noiembrie, ora 16:00 – Sala Mică

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN de Éric-Emmanuel Schmitt

Regia, traducerea și dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Distribuția: Marian Râlea, Vlad Logigan, Gavril Pătru, Magda Catone / Alma Lascu, Elena Penescu, Dana Rusu

Un spectacol despre prietenia neobișnuită și înduioșătoare care se înfiripă între Momo și bătrânul Ibrahim, un băcan de origine turcă. „Domnul Ibrahim și florile din Coran ne poartă într-o lume exotică. O lume cu moschei, derviși și legi sfinte. O lume a meditației, care ne împinge să contemplăm asupra ideii de toleranță și, mai ales, asupra iubirii dintre oameni.” (regizoarea Chris Simion-Mercurian)

Durată: 1h 50min (fără pauză). Audiență 16+. Bilete aici.

 

Miercuri 8 noiembrie, luni 13 noiembrie, marți 28 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

BRAINSTORM de Diana Mănăilă

Adaptare după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Distribuție: Daniel Stănciucu, Andrei Barbu, Alexandra Oiște / Lorena Luchian, Adrian Ionescu / Vladimir Purdel, Kiki Simion / Mia Ionescu, Diana Mănăilă, Yasmin Petroșanu / Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mândruță / Vlad Lință, Sven Răducanu / Ștefan Radu, Jawad Shahbazimoghadam

Brainstorm este un spectacol despre adolescenții din ziua de azi, o generație care, pentru mulți dintre părinți, este imposibil de înțeles. „Este un spectacol pentru toate categoriile de vârstă. (…). Prin acest spectacol, și adultul poate repera perioada lui de adolescență și, cu siguranță, se va gândi la soluții pentru adolescentul de lângă el. Este un spectacol care se adresează întregii familii și fiecare membru se poate regăsi sau rememora momente plăcute din viața sa, pe care poate le-a uitat.” (regizorul George Lepădatu)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

 

Joi 9 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Distribuția: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Conrad Mericoffer, Andreea Mateiu

O comedie cu substrat profund, care ne face să ne întrebăm dacă nu cumva și noi, la rândul nostru, părem în ochii celorlalți la fel de absorbiți de cotidian precum aceștia. „Ne aflăm într-un spațiu al compromisurilor și al drumurilor închise. În Ultimii regăsim tipare ușor recognoscibile ale realității românești, cu care suntem cu toții atât de familiarizați.” (Mimi Brănescu, autorul piesei și regizorul spectacolului)

Durată:1h 45min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 

Vineri 10 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

LUMEA LUI FRANK de Alexandru Popa

Regia: Vlad Zamfirescu. Scenografia: Mădălina Marinescu. Muzica: Mihai Georgescu (Bere Gratis). Distribuția: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Ștefana Samfira

O poveste despre iubirea nespusă dintre un tată și un fiu. Despre cum un sacrificiu este valoros doar atâta timp cât rămâne secret. „Dincolo de ingredientele sale provocatoare, de ruperile abrupte de ritm și de perspectivă, cred că Lumea lui Frank rămâne o poveste integral realistă și, într-un fel, universală. În spațiul nesfârșit dintre «vedem ce știm» și «știm ce vedem» e loc pentru fiecare. Lumea lui Frank este o poveste, deopotrivă, intensă și discretă, pe care aleg să o spun simplu, cu deplină economie de mijloace, fără s-o împănez gratuit cu artificii regizorale îndrăgostite de ele însele. (Vlad Zamfirescu, actor și regizor al spectacolului).

Durată: 1h 45min. Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Vineri 10 noiembrie și duminică 19 noiembrie, ora 19:30 – Sala Mică

MARTIRI de Marius von Mayenburg

Traducerea: Victor Scoradeț. Regia: Alexandru Mâzgăreanu.

Distribuția: Cosmin Gaspar, Claudia Soare, Eduard Păuna, Tudor Bojin, Dragoș Stoica, Iulia Bibu, Marian Dumitru, Ana Radu

Un tânăr este părăsit de tatăl său și încearcă să umple acest handicap afectiv cu adoptarea unui fundamentalism religios creștin inspirat de Vechiul Testament. Acesta intră în coliziune cu convingerile darwiniste ale unei profesoare extrem de dedicate și ambițioase, fapt care generează o confruntare de mari proporții cu destule victime colaterale. „Martiri este un spectacol care vorbește cu cinism despre adolescență, educație și religie. Personajul principal, Benjamin, este un adolescent care, în încercarea de a se găsi pe sine însuși, se rătăcește în versetele Biblice, drumul său spre maturizare transformându-se într-un act ratat. El este o victimă a unei societăți în care adulții eșuează ca părinți, profesori sau preoți.” (Alexandru Mâzgăreanu, regizorul spectacolului)

Producție realizată în parteneriat cu UNATC.

Durată: 1h 40min. Audiență: 18+. Bilete aici.

 

Duminică 12 noiembrie, ora 19.30 – Sala Mică

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu. Distribuție: Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor

„Dumnezeul de a doua zi este radiografia unei iubiri, îmbolnăvite în timp de apăsări, deziluzii și monotonie. Textul poate fi citit în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică sau ca trei povești de dragoste; ca drama unui cuplu sau ca dramele a trei cupluri; ca o satiră la adresa societății românești de azi sau ca o invitație la o meditație asupra sensului dimineților de a doua zi (pentru că, nu-i așa, orice s-ar întâmpla, există întotdeauna o nouă bună dimineața).” (regizorul Claudiu Goga)

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 

Marți 14 noiembrie, ora 19:30 – Sala Mică

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Regia: Andrei Huțuleac. Decorul: concept colectiv. Distribuția: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron

California, Hotelul Beverly Hills, camerele 203 și 204. Acesta este spațiul în care se desfășoară trei povești interconectate. Trei povești despre relațiile de cuplu, despre comunicarea defectuoasă și despre compromisuri. Având umorul și ironia specifice scriiturii lui Neil Simon, spectacolul este o comedie de situații, dar care dezvăluie, totodată, o umanitate blândă și simplă. „Ce au în comun un bărbat conservator care și-a înșelat soția cu o prostituată, o actriță nominalizată la Oscar, profund nefericită în viața personală și două cupluri aflate la finalul unei vacanțe nereușite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeași cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles” (regizorul Andrei Huțuleac).

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Miercuri 15 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

Joi 16 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

BALENA de Samuel D. Hunter

Regia și traducerea: Andrei Huțuleac. Adaptarea: Corina Moise. Scenografia: Maria Nicola

Distribuția: Sorin Miron, Corina Moise, Cătălina Mihai, Ștefan Radu, Andreea Mateiu

Charlie nu a mai ieșit din casă de ani de zile. Nici măcar să întâmpine curierii care îi livrează mâncarea. Charlie este foarte bolnav. S-ar putea ca aceasta să fie ultima săptămână din viața lui. Spectacolul „Balena” ne transformă în martorii încercării unui om însingurat de a se împăca cu propriile alegeri și, mai ales, de a câștiga iertarea celor pe care îi iubește. „Balena este o poveste despre iubire, dar mai ales despre absența ei. Despre marele gol pe care iubirea îl lasă, atunci când decide să plece, și despre efortul disperat al oamenilor de a umple golul acela cu ceva.” (regizorul Andrei Huțuleac)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Vineri 17 noiembrie, ora 19:30 – Sala Mică

CREDIT de Matt Hartley

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Distribuția: Diana Mănăilă, Jawad Shahbazimoghadam, Ana Bumbac, Andrei Barbu

Două cupluri închiriază împreună o garsonieră. Intimitatea devine un lux pierdut, iar să deții un apartament, un vis ce pare imposibil de împlinit. Poate prietenia dintre cele două cupluri să supraviețuiască tensiunilor provocate de diferențele de statut financiar? „Spectacolul Credit este despre fragilitatea vremurilor pe care le trăim. Este despre orice tânăr care caută stabilitate și o viață de cuplu care să conducă spre o căsnicie fericită. Prin moștenirea unei sume considerabile, relațiile de prietenie dintre personaje sunt puse la îndoială.” (George Lepădatu, regizorul spectacolului)

Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Sâmbătă 18 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

UN BASM URBAN de Norbert Boda

Regia: Norbert Boda. Scenografia: Cora Oprea. Coregrafia: Roxana Fânață.

Distribuția: Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fülöp, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi, Irina Sibef. Proiect câștigător în cadrul programului StarT, ediția I – 2022.

Pe ritmuri de hip-hop și ale altor genuri de muzică stradală, spectacolul spune povestea unor copii părăsiți de familii și abandonați într-un orfelinat. (…) Un spectacol energic și comic, precum personajele lui, care își depășesc condiția de victime și devin eroii propriei povești.  „Vreau ca prin acest spectacol să ofer spectatorilor prilejul de a-și transforma percepția generală asupra persoanelor defavorizate, din cea de victimă într-una de erou. Totodată, pe lângă aceste teme grele, doresc în primul rând ca lumea să se distreze, să vrea să danseze, să cânte cu actorii și să se emoționeze sub influența muzicii urbane.” (Norbert Boda, regizorul și dramaturgul spectacolului)

Durată: 1h 45min (fără pauză). Audiență: 14+. Bilete aici.

 

 

Duminică 19 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA de Lucas Hnath

Regia: Alexandru Mihail. Scenografia: Maria Miu. Distribuția: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor

La douăzeci de ani după ce și-a părăsit familia, Nora se întoarce acasă. Motivul nu e dorința de reconciliere, ci este unul mult mai delicat: are nevoie să divorțeze de soțul ei. În timpul care a trecut, Nora a lăsat în urmă viața de femeie casnică și a devenit ceea ce numim în ziua de azi o „femeie emancipată”, care deține proprietăți și afaceri. „Rănile sunt încă acolo și vor rămâne. În piesa noastră, aceste răni sunt redeschise, iar decizia Norei din trecut este pusă sub semnul îndoielii. Pe de altă parte, cei care știu piesa lui Ibsen se vor amuza urmărind cum «noua Nora» trebuie să ducă povara a ceea ce a simbolizat ea din punct de vedere literar și social, în cei peste o sută de ani de când a fost concepută.” (regizorul Alexandru Mihail)

Durată: 1h 45min. Audiență: 14+. Bilete aici.

 

Vineri 24 noiembrie și sâmbătă 25 noiembrie, ora 19:00 – Sala Mare

CORESPONDENȚE de Yann Verburgh

Regia: Eugen Jebeleanu. Scenografia: Velica Panduru

Distribuția: Cheik Ahmed Thani, Idir Aitouche, Valentine Berthier, Melchior Burin des Roziers, Robin Condamin, Lise Dachary, Nicolas Ducourtieux, Manon Guilluy, Clément Mariage, Savério Moreau, Apolline Peccarisi, Elisa Pezeril, Marion Roussel, Clara Thibault, Ana Bumbac, Mălina Andreescu, Robert Onofrei, Alexandra Bob, Răzvan Bratu, Robert Brage, Ileana Ursu, Eva Cosac, Georgiana Herciu, Tiberius Zavelea, Vlad Pânzaru, Maria Moroșan, Bogdan Iancu, András Benedek

Eugen Jebeleanu și Yann Verburgh provoacă o întâlnire între 14 studenți actori de la UNATC și 14 studenți actori de la ESAD Paris. Barierele lingvistice și culturale se estompează în timpul unei celebrări a creativității și a descoperirii de sine prin teatru.

Bilete aici.

 

Sâmbătă 25 noiembrie, ora 19:30 – Sala Mică

SUNT UN CRIMINAL ȘI UN TATĂ DE FAMILIE

Adaptare după romanul omonim de Fabio Rubiano

Regia: Alejandro Durán. Scenografia: Ana Ruxandra Gheorghiu. Coregrafia: Cristina-Maria Misirgic

Distribuția: Denis Imbrescu, Vlad Brumaru

În realitatea paramilitară a Columbiei, un torționar își dezvăluie cu calm, simplitate și o doză de ironie secretele lui întunecate. Viața lui înseamnă tensiunea permanentă dintre atrocitățile pe care le săvârșește și încercarea de a fi un soț și un tată bun, așa cum înțelege el că ar trebui să fie. „Acțiunea se desfășoară într-un spațiu intim și familiar unde căutăm, prin diferite mijloace de expresie, să generăm în spectator diferitele senzații și stări prin care trece personajul. Prin intermediul sunetelor, al camerelor video, al mirosurilor și atingerii diferitelor texturi ale alimentelor pregătite în timpul spectacolului de către actori, dorim să recompunem realitatea subiectivă a acestui personaj terifiant și fascinant totodată.” (Alejandro Durán, regizorul spectacolului)

Proiect câștigător în cadrul programului StarT, ediția I – 2022. Spectacolul prezintă scene care conțin violență de limbaj.

Durată: 1h 15 min (fără pauză). Audiență: 16+. Bilete aici.

 



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.