Nominalizări la premiile Grammy – muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/nominalizari-la-premiile-grammy-muzica-clasica/

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunţaţi câştigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute şi importante distincţii din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, şi cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces şi din România, difuzate şi la Radio România Muzical.

Un articol de Cristina Comandaşu|19 decembrie 2015

Best Orchestral Performance

Cea mai bună interpretare orchestrală, 5 discuri nominalizate, dintre care două și în campania românească “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”: Simfonia a IV-a de Anton Bruckner, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijate de Manfred Honeck și Simfonia a X-a de Dmitri Șostakovici, cu Orchestra Simfonică din Boston, dirijor Andris Nelsons.

Puncte în comun: sunt înregistrări din concert live, lucrări monumentale, dificile, o captare impecabilă din punct de vedere tehnic (la acest aspect iese și mai mult în evidență Bruckner, Reference Recordings – editorul – fiind recunoscut pentru calitatea tehnică excepțională); orchestre americane de primă mână conduse de dirijori specializați în repertoriul propus: Manfred Honeck, în repertoriul post-romantic austriac, Andris Nelsons, în muzica rușilor din prima jumătate a secolului XX.

Best Opera Recording

Cea mai bună înregistrare de operă, tot 5 discuri nominalizate, din nou două în campania “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”: Răpirea din serai de Wolfgang Amadeus Mozart, într-o producție dirijată de Yannick Nezet Seguin și Copilul și vrăjile de Maurice Ravel, dirijor Seiji Ozawa.

“Răpirea din serai” face parte dintr-o serie de 7 opere proiectate să apară pe disc, înregistrate de tenorul Rolando Villazon și dirijorul Yannick Nezet Seguin – este al treilea din serie. Villazon cântă alături de artiști vorbitori de limba germană; pentru el, un nativ mexican, a fost o provocare să înregistreze o operă în limba germană, fiind prima dată când s-a încumetat la o asemenea întreprindere. Suntem în fața unei înregistrări de mare acuratețe stilistică, pentru că Mozart nu poate fi interpretat oricum și de oricine, și prin aceasta o mare reușită. Iar alături de mult-mediatizatul Villazon, o vedetă incontestabilă a momentului, găsim și nume cel puțin la fel de importante, cum sunt soprana Diana Damrau și baritonul Thomas Quasthoff (acesta din urmă, într-un rol vorbit).

“Copilul și vrăjile” este de fapt o mini-operă de Maurice Ravel, o lucrare scrisă la început de secol XX care înglobează toate stilurile și curente existente în epocă, de la impresionism la jazz. Și așa cum pentru Villazon a fost o premieră să înregistreze în limba germană, și pentru dirijorul acestei mini-opere a fost o premieră această înregistrare. Seiji Ozawa, care a împlinit în septembrie 80 ani, este unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai momentului, în orice caz, cel mai important dirijor de origine japoneză, specializat în repertoriul francez. Iar pentru acest disc, apărut chiar în preajma zilei când a împlinit 80 ani, a ales lucrări din repertoriul francez care au o nuanță asiatică, împăcând astfel cultura sa de origine și de adopție. La “Copilul și vrăjile” a colaborat cu artiști francezi, nume care nu sunt în prim planul mediatic, dar care cunosc foarte bine stilistica lui Ravel. Discul este completat de ciclul de melodii cu orchestră “Șeherazada” tot de Ravel, unde solistă este însă vedeta americană Susan Graham.

Best Classical Instrumental Solo

Interpret solist  -printre cele 5 nominalizări o găsim și pe cea a discului înregistrat de pianistul rus Daniil Trifonov alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, condusă de Yannick Nezet Seguin (e o performanță pentru acest dirijor canadian să fie nominalizat în același an la două categorii diferite ale premiilor Grammy). Pe disc, teme cu variațiuni, lucrări de Rahmaninov (celebra Rapsodie pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini, variațiunile pe teme de Chopin și Corelli) sau inspirate de Rahmaninov (Rachmaniana, lucrare semnată chiar de Daniil Trifonov).

Versiunea Trifonov – Seguin pentru Rapsodia pe o temă de Paganini este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în ultimii ani. E totul aici: tehnicitate, lirism, spontaneitate, prospețime, dar și o legătură cu tradiția (Trifonov, acum în vârstă de 24 ani, este considerat continuatorul școlii ruse de pian, pe filiera Rahmaninov – Richter). Și cum Daniil Trifonov va putea fi ascultat la București în ediția 2017 a festivalului Enescu, cred că interesul pe care ar trebui să-l acordăm acestui disc este încă mai mare.

Best Classical Solo Vocal Album

Prezență vocală solistă: nominalizat, ultimul album al mezzosopranei Cecilia Bartoli, St. Petersburg, lansat pe 13 octombrie 2014. Un album cu arii de secol XVIII descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva teatrului Mariinski din St Petersburg, mărturii dintr-un secol când țarii și țarinele Rusiei aveau ambiția de a demonstra că St Petersburgul este o capitală de talia culturală a altor orașe mari europene. Ariile nu sunt compuse de ruși, ci de italieni și nemți. Ineditul este asigurat de faptul că unele dintre aceste arii sunt, totuși, în limba rusă, iar a o asculta pe Bartoli cântând în rusește este o experiență în sine.

Sigur, acestea sunt doar spicuiri din nominalizările la premiile Grammy care se vor acorda pe 15 februarie 2016, însă sunt albume de certă calitate aflate la doar un click distanță pentru ascultare, pentru că urmând linkurile de mai sus, puteți găsi emisiunile de la Radio România Muzical în care s-au difuzat integral aceste albume care au o garanție în plus a calității prin aceste nominalizări. E bine de știut și că doar până în 10 ianuarie 2016 mai pot fi votate discurile intrate în campania “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”, ce-și propune ca numai în baza voturilor și notelor acordate de vizitatori să desemneze Discul de muzică clasică al anului 2015 în România. Așa că nu ezitați, mai ales în perioada următoare, când avem poate mai multă dispoziție pentru aceasta, ascultați muzică bună: sărbătorile vor fi mai frumoase!

16
/04
/16

Pentru cei care nu sunt pasionați de scandal, ci de muzica operă în sine, amintesc de câteva lansări de discuri care mie mi-au atras atenția; unul dintre ele mi se pare că este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat anul acesta.

14
/04
/16

Dirijorul, violonistul şi compozitorul olandez MARIJN SIMONS, dirijor la Festivalul de Operă din Heidenheim – Germania (începând din 2012) este invitatul Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 aprilie (19.00), la Sala Radio, eveniment derulat cu participarea pianistei KARINA ŞABAC, care şi-a construit o bogată carieră în străinătate.

13
/04
/16

Luna aprilie aduce un nou titlu în repertoriul Operei Comice pentru Copii, baletul “Jack și Vrejul de Fasole”, un spectacol semnat de Corina Dumitrescu. Premiera are loc sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 17:00, și duminică, pe 17 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești, nr. 16).

13
/04
/16

Balerinii străini care au protestat în semn de susținere pentru Johan Kobborg pe treptele Operei Naționale din București au fost huiduiți de mai mulți angajați ai ONB care le-au strigat „Afară din țară! Aici e Opera Naţională a României!". Angajaţii ONB reclamă faptul că dansatorii străini sunt plătiţi cu sume mult mai mari decât artiştii autohtoni.

12
/04
/16

Atenție, se deschid ușile… urmează „Muzică Clasică la Metrou #4”, în cele mai tranzitate patru stații: Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Univeristate și Piața Victoriei, ale căror peroane vor fi transformate în săli de spectacole.

12
/04
/16

Angela Similea va susține joi, 21 aprilie 2016, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sibiu, la invitația Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Alături de marea noastră cântăreaţă, în cadrul spectacolului „Ziua muzicii ușoare românești”, vor mai urca pe scenă Ovidiu Komornyik și Adrian Daminescu.

11
/04
/16

Soprana Maria Callas a studiat Conservatorul din Atena şi a debutat în spectacolul “Tosca” la Teatrul Regal din Atena. Femeia plină de capricii, iubită sau urâtă cu aceeaşi forţă, fusese capabilă să-şi schimbe înfăţişarea şi să devină un mit, în urma unei banale cure de slăbire.

10
/04
/16

“Orice loc de sub Soare este un loc de concert pentru mine” spune celebrul pianist şi compositor turc, Tuluyhan Uğurlu. Concertul “Pianul cântă dragostea” susţinut de Tuluyhan Uğurlu va avea loc, miercuri 13 aprilie 2016, ora 19,00 la Ateneul Român.

09
/04
/16

Primăria Sectorului 3 continuă tradiția începută acum patru primăveri și organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Remember Florian Pittiș” în Parcul Titan. Evenimentul are loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 17:00, în Parcul Titan. Accesul publicului este gratuit.

09
/04
/16

Chitara lui Elvis Presley, vesta roşie a lui Michael Jackson sau obiecte aparţinând lui Freddie Mercury, Johhny Cash, Steve Ray Vaughan şi Lady Gaga vor fi scoase la licitaţie pe 21 mai de casa de licitaţii Julien’s din New York.

08
/04
/16

Sub titlul “VOCI DE PRIMĂVARĂ”, joi, 14 aprilie (19.00), Corul Academic Radio prezintă un eveniment special: primul concert coral a cappella pregătit şi derulat sub conducerea muzicală a noului dirijor al ansamblului: CIPRIAN ŢUŢU. Evenimentul de la Sala Radio propune publicului bucureştean un repertoriu extrem de divers, care acoperă întreaga paletă repertorială a Corului Academic Radio, dezvoltată în cei 75 de ani de activitate, aniversaţi în 2015.

06
/04
/16

România este prima ţară din turneul mondial “The Michael Jackson Tribute”. La 20 de ani de la a doua venire a lui Michael Jackson în România, show-ul artistului revine la Bucureşti. Biletele pentru spectacolul de pe 7 iulie din Piaţa Constituţiei, primul din cadrul turneului “The Ultimate Thriller – The Michael Jackson Tribute” organizat de echipa regelui pop, au fost puse în vânzare de marţi, 5 aprilie.

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.