Nopți albe și experiențe cinematografice intense la cea de-a 14-a ediție Animest
https://www.ziarulmetropolis.ro/nopti-albe-si-experiente-cinematografice-intense-la-cea-de-a-14-a-editie-animest/

Mai curajos ca niciodată şi mai intens decât până acum, maratonul petrecerilor animate transformă cea de-a 14-a ediţie Animest într-o celebrare a filmelor care depăşesc barierele genului.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2019

Între 4 și 13 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație își surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de muzică live și proiecții hipnotizante, dedicat celor care vor să se bucure de experiența de festival zi și noapte.

Biletele vor fi puse în vânzare în curând, dar fanii Animest pot cumpăra deja Gold Card-ul ediției, care asigură accesul la toate proiecțiile din program, incluzând evenimentele speciale: https://eventbook.ro/other/bilete-animest-2019-gold-card-animest

Trippy Animation Night, noaptea filmelor psihedelice și avangardiste, va părăsi în acest an sala de cinema și se va transforma într-o petrecere electrizantă, dedicată spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort. Proiecția filmelor din selecția curatoriată și la această ediție de artistul olandez Michael Helmerhorst va fi acompaniată live de universul muzical techno faggothique al celor de la Fluid, invitații speciali ai evenimentului programat sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 23:00, la Fabrica Gastropub.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece pentru premiul ediției la Animusic Night, pe 10 octombrie, la Club Control. De la Black Metal la indie alternativ, călătorind prin lumea muzicii electronice și bifând inclusiv două formații autohtone, selecția din acest an va face deliciul tuturor iubitorilor de muzică și animație, dar va îngreuna decizia juriului. Programată la ora 21:00, proiecția va continua cu sound-ul inconfundabil Golan DJ Set, și cu o invitație la petrecerea care se va întinde până târziu în noapte.

Alexandru Burcea (Golan) este invitat anul acesta în juriul secțiunii alături de Gilda Comârzan, realizator și producător Radio Guerrilla, fotograf pasionat de muzică și prietenă Animest dintotdeauna. Ei vor desemna câștigătorul împreună cu artista mexicană Aria Cavamonas, prezentă pentru prima data în România.

Vineri, pe 11 octombrie, de la ora 23:00, Fabrica Gastropub devine locul de întâlnire al celor mai bizare creaturi la Creepy Animation Night. Iubitorii de horror-uri originale sunt invitați să exploreze lumile fantastice imaginate de Aria Cavamonas, artista care conduce cinematografia experimentală de animație la un alt nivel. Filmele ei, în special Carnival of the Animals și Own Flying Circus au fost proiectate și apreciate în cele mai mari festivaluri ale lumii, iar la Animest, seria de scurtmetraje pe care le semnează va fi acompaniată de un super live act Karpov not Kasparov.

Programul complet al ediției cu numărul 14 Animest va fi disponibil în curând pe www.animest.ro.

***

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette și Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,

Cofinanțat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Finanțatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român

Foto : Animest – facebook

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.