Nora Iuga, Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Marian Râlea susțin teatrul independent, în Undercloud 2021 
https://www.ziarulmetropolis.ro/nora-iuga-rodica-mandache-maia-morgenstern-marian-ralea-sustin-teatrul-independent-in-undercloud-2021/

Nora Iuga, Rodica Mandache, Maia Morgenstern, Marian Râlea – personalităţi marcante ale culturii române – susţin teatrul independent, în Undercloud 2021, prezentând publicului două texte în premieră absolută.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2021

Cele două texte sunt Ce-i aia apă verde pe cerul gurii?  53 de stări de Nora Iuga și Angela Baciu și Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Éric- Emmanuel Schmitt.

Spectacolele-lectură pe texte citite în premieră absolută sunt o particularitate a Festivalului Independent de Teatru Undercloud. În fiecare ediție de festival, dramaturgi români și internaționali își prezintă aici textele noi.  Anul acesta, cele două spectacole-lectură au loc în Sala Mare a Muzeului Național al Țăranului Român.

Ce-i aia apă verde pe cerul gurii?  53 de stări de Nora Iuga și Angela Baciu cu Maia Morgenstern și Carla Teaha, regia Chris Simion-Mercurian va fi prezentat publicului miercuri, 29 septembrie de la ora 21:30. Nora Iuga și Angela Baciu au scris acest text special pentru Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero. De altfel, Grivița 53 are această particularitate – va monta texte unicat, originale, scrise exclusiv pentru acest demers.

și duminică-n ianuarie mama m-a născut călare și mi-a prins în scutecel o rețetă de-ostropel două cepe cucuiete și-o poză cu două fete una-i angel radios alta-i nor năbădăios amazoane amazoane la castel în poartă iar au scos icoane două rândunici nici prea mari și nici prea mici și-n jur zeci de condimente într-un dolce far niente iubire și ură milă și tortură frică și curaj coșmar și miraj și puțin ulei și c-un strop de vin și-i gata salata de pus în castron pe care pe cine pă-l mic mititel de-ngrădește frumușel ori pă marele sultan că-i mai ortoman cu căciulă neagră de astrahan…unde-ai pus rețeta? mi-am pierdut borseta  Nora Iuga

Doamna Pylinska și secretul lui Chopin de Éric-Emmanuel Schmitt, cu Rodica Mandache și  Marian Râlea, regia Chris Simion-Mercurian va fi prezentat publicului joi, 30 septembrie, ora 21:00. Pentru același demers, acela al construirii Grivița 53 – primul teatru construit împreună de la zero, autorul francez Éric-Emmanuel Schmitt a cedat drepturile de autor pentru dramatizarea romanului său.

În copilărie, Éric-Emmanuel Schmitt ura cu patimă pianul din salonul său de acasă, pe care îl privea ca pe un intrus, ca pe un oaspete nepoftit, un martor mut la tot ce se întâmpla în familie. Altfel spus, ar fi dat orice ca pianul să dispară de acolo. Asta până când Aimée, mătușa lui favorită, a interpretat la acel pian o melodie de Chopin, moment în care a rămas fascinat și de pian și de Chopin. Copil fiind însă, a uitat repede de această fascinație. Dar pe cât de repede l-a părăsit fiorul inițial, pe atât de virulent i-a revenit în perioada facultății. Și atunci s-a hotărât să învețe să cânte la pian pentru a-l putea interpreta pe Chopin. Un coleg i-a recomandat-o ca profesoară pe Doamna Pylinska, o poloneză cu vârstă incertă și cu personalitate destul de complexă, ce trecea drept cea mai bună profesoară din Paris. Întâlnirea cu excentrica profesoară s-a dovedit a fi providențială, acesta reușind, după o suită de „lecții” bizare să-l interpreteze impecabil pe idolul copilăriei sale. Iar pe lângă aceasta, a învățat o mulțime de lucruri despre muzică, artă, dragoste, despre vocea lăuntrică și adevărata vocație, învățături pe care le-a și pus în practică de-a lungul vieții, și care s-au dovedit extrem de folositoare.

Doamna Pylinska și secretul lui Chopin este un micro-roman de factură autobiografică, în care emoția, umorul, tristețea, nostalgia, durerea, resemnarea, asumarea și împlinirea își dau mâna și se prind într-o horă a sufletului ce descrie din urmele lăsate pe inimă, însăși viața, așa cum este ea, cu bune și cu rele, grea, dar până la urmă frumoasă.

După reprezentații, ca în fiecare an, publicul va putea rămâne la discuții cu actorii pe Terasa Undercloud, în curtea MȚR.

Măsuri de protecție impuse de pandemie:

Amintim spectatorilor UNDERCLOUD că, în conformitate cu reglementările prevăzute prin art. 8 și 8¹ al H.G. 932/2021 cu modificările și completările ulterioare, participarea la evenimentele UNDERCLOUD 2021 este permisă doar persoanelor care îndeplinesc una dintre condițiile următoare:

sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore

prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, pe baza documentului doveditor.

De asemenea, purtarea măștii (medicală/ non-medicală) este obligatorie pe parcursul întregii desfășurări a evenimentului. Pentru o protecție eficace, masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască.

Pentru TOATE spectacolele din cadrul UNDERCLOUD 2021 accesul publicului în sala de spectacol este permis până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Biletele sunt puse în vânzare pe www.mystage.ro/#/undercloud-15, Bilete.ro/categorii/cultura/festivalul-international-de-teatru-independent-de-orice-undercloud și Eventbook.ro/festival/undercloud

Prețul unui bilet este de 50 lei.

Detalii despre program pe www.undercloud.ro și www.facebook.com/undercloudfestival

Sponsorii UNDERCLOUD 14: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Sâmburești, Persil, Red Bull, Kasper

Susținut de Ministerul Culturii.

Sprijinit de Teatrul Metropolis, ARCUB, Primăria Capitalei

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

Parteneri media: Libertatea, TV Mania, Zile și Nopți, Urban.ro, Liternet.ro, IQads.ro, B365.ro,  Ziarul Metropolis, Euromedia, Blitz TV, Universal Solution și Theatrum.ro

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

Undercloud este o stare, o experiență culturală care creează dependență.

 

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti anunţă vernisajul expoziției colective intitulată „Expresivități”, luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Artoteca BMB.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.