Noul roman al lui Paul Auster, printre finalistele la Premiul Man Booker
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-roman-al-lui-paul-auster-printre-finalistele-la-premiul-man-booker/

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, „4321”, este una dintre cele şase cărţi finaliste ale ediţiei din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câştigătorul acestui premiu va fi anunţat pe 17 octombrie la Londra şi va primi suma de 50.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2017

Fin cunoscător al firelor narative, Paul Auster se întoarce după mai mulți ani de absență cu „4321”, un roman care imaginează patru vieți diferite pentru personajul său principal, Archie Ferguson.

O altă finalistă este americanca Emily Fridlund, al cărui prim roman, „History of Wolves”, a fost apreciat de critica de peste Atlantic. Publicat în luna august în Franța sub titlul de „Une histoire des loups”, cartea spune povestea lui Madeline, o fată solitară care trăiește în pădure cu părinți săi și care va fi fascinată de noii ei vecini.

Ultimul american de pe listă este George Saunders cu romanul său „Lincoln In The Bardoa”, care explorează moartea fiului lui Abraham Lincoln, Willie, la vârsta de 11 ani.

Două autoare britanice concurează pentru acest premiul prestigios în acest an. Fiona Mozley, absolventă a Universității din Cambridge, semnează la 29 de ani primul său roman, despre problema proprietății în mediul rural din Anglia, în timp ce scoțianca Ali Smith abordează în „Autumn” problema trecerii timpului.

De asemenea, pakistanezul Moshin Hamid, și el de naționalitate britanică, a fost selectat pentru cartea sa „Exit West”, care abordează subiectele imigrației și războiului civil într-o țară din Orientul Mijlociu pe care nu o numește.

Foto: Paul Auster, 4321 – facebook

 

26
/03
/20

Cartea “Izgoniții” a fost publicată anul trecut la Polirom. Ea vine după “Sectanții” și “Bandiții”, împreună formând o trilogie a marginalilor unică în literatura română. A scris-o Vasile Ernu.

23
/03
/20

Ne-am întors la o carte clasică – “I.L. Caragiale despre lume, artă și neamul românesc”, antologie de Dan C. Mihăilescu, publicată la Editura Humanitas încă din 1994 (și republicată în 2012). Să vedem, deci, ce mai vedea Nenea al nostru la noi.

17
/03
/20

”Zilele acestea cuvântul cheie ar trebui să fie solidaritate”, susține filosoful Mihai Șora, în timp ce actrița Maia Morgenstern mărturisește: ”Oamenii trebuie să nu își piardă încrederea, să fie convinși că arta, teatrul, cultura reprezintă un factor esențial al existenței noastre.”

16
/03
/20

Editura Litera organizează în perioada 16 – 18 martie 2020 o campanie de reduceri pe www.litera.ro care să îi inspire pe cititori și să îi îndemne spre activități dedicate lecturii pentru acasă.

16
/03
/20

Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania, Seeding Knowledge Foundation, cu sprijinul Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării lansează „Școala pe Net”, o platformă multimedia gratuită, destinată cadrelor didactice care pot învăța mai ușor de la specialiști în educație și IT cum să utilizeze resurse online, utile în procesul de predare.

07
/03
/20

Marți, 10 martie, ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor ’80”, de Borbély Ernő, apărut la Editura Polirom, ediţie îngrijită de Dalia Báthory și Andreea Cârstea, cuvînt‑înainte de Szőcs Géza.

05
/03
/20

Cartea “Nicolae S. Șucu. Viața și aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918”, text stabilit de Cristina Jelescu, ediție îngrijită de Daniel Cain, a fost publicată la editura Humanitas în anul 2017 și este una dintre cele mai interesante lucrări referitoare la lumea din Balcani de dinainte de România Mare.

01
/03
/20

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 12 martie 2020, de la ora 15.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o „Evocare Henriette Yvonne Stahl”. Participă: Elena Zaharia-Filipaș, Bianca Burța-Cernat, Simona-Grazia Dima, Nina Corcinschi și Irina Stahl.