Număr record de filme în cursa pentru Premiile Gopo 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-filme-in-cursa-pentru-premiile-gopo-2017-2/

21 de lungmetraje de ficţiune, 15 documentare şi 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2017

La categoria lungmetraj, 21 de filme lansate în cinematografele din România în 2016 sunt considerate eligibile, printre acestea se numără:

Sieranevada” (regia Cristi Puiu),

Două lozuri” (regia Paul Negoescu),

Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude),

Ilegitim” (regia Adrian Sitaru),

#Selfie 69” (regia Cristina Iacob),

animația „Mercy Street – Strada Speranței” (regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae),

Câini” (regia Bogdan Mirică),

Discordia” (regia Ion Indolean),

Dublu” (regia Catrinel Dănăiață).

Lista completă a lungmetrajelor eligibile poate fi consultată pe site-ul Premiilor Gopo.

La categoria „Cel mai bun scurtmetraj” au fost înscrise 52 de titluri de ficţiune, documentar și animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut.

Dintre acestea amintim de: „Mă cheamă Costin” (regia Radu Potcoavă), „4:15 P.M. Sfârșitul lumii” (regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga), „Noiembrie” (regia Ioachim Stroe), „Șapte luni mai târziu” (regia Andrei Crețulescu), „Mamă, Tată, trebuie să vă spun ceva” (regia Paul Mureșan).

15 documentare au intrat pe lista lungă la Premiile Gopo 2017, printre care menționăm: „Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan), „Varză, cartofi și alți demoni” (regia Șerban Georgescu) „În căutarea tatălui pierdut” (regia Ionuț Teianu), „Camera obscură” (regia Gheorghe Preda).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la sfârșitul lunii februarie.

Juriul din acest an este compus din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), și criticii de film: Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Șendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

După ce juriul va anunța nominalizările, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2017.

Foto: Premiile Gopo 2017 – facebook

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.